Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání  24. 6. 2021 schválilo sloučení Střední školy automobilní Kyjov, příspěvkové organizace se Středním odborným učilištěm Kyjov, příspěvkovou organizací, s účinností od 01. 01. 2022. Přejímající organizací Střední školy automobilní Kyjov, příspěvkové organizace je Střední odborné učiliště Kyjov, příspěvková organizace, na kterou s účinností od 01. 01. 2022 přecházejí veškerá práva a závazky Střední školy automobilní Kyjov, příspěvkové organizace. Současně byla schválena změna názvu školy na Střední škola polytechnická Kyjov, příspěvková organizace.

Z různých studií a průzkumů vyplývá, že pro dlouhodobý úspěch je třeba mix měkkých i tvrdých dovedností. Ty tvrdé jsou ale zastoupeny pouze 25%. Dále víme, že 60% absolventů nepracuje v oboru, který vystudovali a každé 3 roky se musíme naučit až 35% nových dovedností, abychom si udrželi stávající pozici. Pandemie nám ukázala, že život je změna a to s sebou nese i obrovskou potřebu přizpůsobit se, hledat nové způsoby práce a sebeprezentace. Žáci budou potřebovat velkou odolnost, schopnost práce v týmu, kritické myšlení, třídění informací a určování priorit. Proto jim musíme dát základy vzdělání a současně je připravit na celoživotní učení.

Navíc bychom chtěli, aby nejen absolventi naší školy, ale obecně mladí lidé z regionu, měli možnost seznámit se i s tím, jak nastartovat své podnikání. Aby neodcházeli za prací do center, ale dokázali si ji najít doma. K vědomostem musíme lidem přidat ještě odvahu k podnikavosti a kreativitě, naučit je dívat se na problémy jako na příležitosti.

Jak toho chceme dosáhnout? Podporou a vzděláváním učitelů, aby znali dokonale svůj obor a přitom dokázali motivovat žáky, objevovat jejich silné stránky a rozvíjet je. Používáním nejnovějšího vybavení a metod, včetně výuky ve virtuální realitě a zapojením do výuky odborníků z firem. Kde jinde než ve škole, by se žáci měli setkat s nejnovějšími technologiemi?

Co nás čeká v následujících dvou letech? V rámcit  projektu Centrum technického a inovativního vzdělávání jsme rozdělili aktivity do tří oblastí:

  • Modernizace vybavení pro výuku žáků školy
  • FABlab Kyjov – otevřená digitální dílna – první mimo Brno
  • Komunitní centrum rozvoje podnikavosti v regionu

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
9. února 2022
od 8.00 do 16.00 hod (St)

Anebo nás můžete navštívit po předchozí telefonické domluvě:
tel. č. 774 405 610 – individuální prohlídka
www.sspkyjov.cz

Modernizace výuky zahrnuje nejen nákup nových technologií, ale také řadu stavebních úprav v areálu automobilních oborů. Stávající opravárenská hala projde rozsáhlou rekonstrukcí. Projektujeme novou halu pro autoservis, zahrnující pozice i pro elektromobily a hybridy. Z nevyužívaných prostor administrativní budovy vzniknou odborné učebny a laboratoře, mechadílny a elektrodílny (12 pozic, elektronika, robotika, Arduino, …).

FABLAB (Fabrication Laboratory) je dílna určená veřejnosti k výrobě počítačově navrhovaných produktů, projektů a uměleckých děl. Mnozí z vás ji viděli při návštěvě kamionu FABLAB Brno v rámci Dnů středních škol 20. a 21. září 2021. Bude vybavena řadou počítačem řízených výrobních strojů, jako je laserová řezačka, CNC frézka, řezací plotter, termolis, vyšívací stroj, 3D tiskárny, 3D skener. Bude v ní i koutek pro robotiku a výuku ve virtuální realitě.

O komunitní centrum se nebude starat škola sama, pomohou jí silní hráči, mezi něž patří okresní hospodářská komora, která do budovy školy přesídlí, místní akční skupina Kyjovské Slovácko v pohybu, Město Kyjov, Dům dětí a mládeže Kyjov a Klub podnikavců Kyjov. Proto vznikne nejen prostor pro skupinovou výuku žáků, ale i pro setkávání s odborníky z praxe (besedy, semináře, workshopy, poradenství…), aktivity zaměřené na podnikavost a místo pro coworking.

Celý projekt zastřešuje Jihomoravský kraj. Nyní soutěží architektonicko-projekční ateliér, který během roku 2022 připraví na základě zadání specifikovaného školou dokumentaci ke stavebnímu povolení. Výši investic odhadujeme na cca 50 milionů korun.

Nová polytechnika počítá se zhruba osmi sty žáky a se zhruba 160 zaměstnanci, z toho je přibližně sto pedagogů. Podle vyjádření z kraje není v plánu zúžit okruh pedagogických pracovníků. Škola připravuje navíc i otevření nového jednoletého oboru, a to mechanik plynových zařízení. Ještě před ním se do nabídky jednoletých oborů dostane autoelektrikář. Všechny jednoleté obory jsou určeny pro žáky, kteří již mají alespoň výuční list nebo úspěšně ukončili poslední ročník maturitního studia (nemusí mít maturitu).

OBORY Střední školy polytechnické Kyjov, p.o.

Čtyřleté obory vzdělání s maturitní zkouškou

  • denní studium pro absolventy základních škol

39–41–L/01 AUTOTRONIK
(po 3. ročníku výuční list v oboru Mechanik opravář motorových vozidel)
39–41–L/02 MECHANIK INSTALATÉRSKÝCH A ELEKTROTECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ
(po 3. ročníku výuční list v oboru Instalatér) 

Tříleté obory vzdělání s výučním listem

  • denní studium pro absolventy základních škol

23–51–H/01 STROJNÍ MECHANIK
23–55–H/02 KAROSÁŘ
23–68–H/01 MECHANIK OPRAVÁŘ MOTOROVÝCH VOZIDEL
26–51–H/01 ELEKTRIKÁŘ
36–52–H/01 INSTALATÉR
36–66–H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB
36–67–H/01 ZEDNÍK
36–69–H/01 POKRÝVAČ
53–41–H/01 OŠETŘOVATEL

Tříleté obory vzdělání s výučním listem
(méně teorie, více praxe)

  • denní studium pro absolventy základních škol
  • přednostně ze speciálních základních škol

26–51–E/01 ELEKTROTECHNICKÉ A STROJNĚ MONTÁŽNÍ PRÁCE
36–57–E/01 MALÍŘSKÉ A NATĚRAČSKÉ PRÁCE
36–64–E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE
36–67–E/01 ZEDNICKÉ PRÁCE
65–51–E/01 STRAVOVACÍ A UBYTOVACÍ SLUŽBY
75–41–E/01 PEČOVATELSKÉ SLUŽBY 

Dvouletý obor vzdělání

  • denní studium pro absolventy speciálních základních škol - pro žáky se zdravotním postižením

78–62–C/02 PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ 

Zkrácené jednoleté studium s výučním listem

  • denní studium pro uchazeče, kteří získali střední vzdělání s výučním listem nebo úspěšně ukončili poslední ročník maturitního studia (maturita není nutná)

23–51–H/01 STROJNÍ MECHANIK
36–66–H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB
26–57–H/01 AUTOELEKTRIKÁŘ

Dvouletý obor vzdělání s maturitní zkouškou - nástavba

  • denní studium pro uchazeče, kteří získali střední vzdělání s výučním listem

64–41–L/51 PODNIKÁNÍ

 

Profesní kvalifikace

- lze získat na základě zákona 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a vedou až k získání úplné profesní kvalifikace v oboru – výučnímu listu.

Vzdělávací program je určen pro uchazeče s ukončeným základním vzděláním a dále pro absolventy středních či vysokých škol, kteří chtějí získat nebo si doplnit částečnou či úplnou profesní kvalifikaci.
Každou profesní kvalifikaci je možné absolvovat bez návaznosti na ostatní a získat Osvědčení o profesní kvalifikaci.

Nabídka profesních kvalifikací:

ELEKTROTECHNICKÉ A STROJNĚ MONTÁŽNÍ PRÁCE (26-99-E/03)
- úplná profesní kvalifikace

Absolvent tohoto oboru může následně vykonat zkoušky dle právních předpisů (vyhlášky č. 50/1978 Sb.) pro získání příslušné odborné způsobilosti v elektrotechnice.
Závěrečnou zkoušku s výučním listem lze složit po předložení osvědčení z těchto profesních kvalifikací:

  • Elektrické instalace (26-008-E)       
  • Elektrické rozvody (26-009-E)            
  • Elektrická zařízení (26-010-E)        

INSTALATÉR (36-52-H/01) - úplná profesní kvalifikace

Závěrečnou zkoušku s výučním listem lze složit po předložení osvědčení z těchto profesních kvalifikací:

  • Montér vnitřního rozvodu vody a kanalizace (36-003-H) 
  • Montér vnitřního rozvodu plynu a zařízení (36-004-H)
  • Topenář (36-005-H)

 

SHRNUTÍ TOHO, PROČ ZROVNA K NÁM
Vize

Chceme vychovávat samostatné podnikavé odborníky s odvahou měnit svět. Vést je cestou od dokonale zvládnutého řemesla k vedení vlastní firmy a získání k tomu všech potřebných vědomostí, dovedností a kvalifikací.
Moderní vybavení
Pravidelně obnovujeme odborná pracoviště a dílny, aby žáci pracovali s nejnovějším vybavením s využitím nejmodernějších technologií.
Kvalitní učitelé
Naši učitelé pravidelně navštěvují firmy, účastní se stáží a dalšího vzdělávání ve svém oboru i v pedagogických dovednostech. Mnozí z nich pracují na částečný úvazek ve firmách nebo vlastní firmy provozují.
Spolupráce s firmami
Vazba na praxi je pro nás nesmírně důležitá. Proto spolupracujeme s Okresní hospodářskou komorou a spoustou firem. Velmi častá je i praxe žáků přímo v těchto partnerských firmách.
Úspěchy u zkoušek a v soutěžích
Kvalitní učitelé připravují žáky tak, aby byli úspěšní nejen při skládání zkoušek, ale i v celostátních soutěžích.
Finanční odměna pro žáky
Za práci na zakázkách dostávají žáci finanční odměnu. Ve vybraných oborech navíc i prospěchové stipendium.
Odbornosti během studia
Během studia mohou žáci získat spoustu dalších kvalifikací, oprávnění, certifikátů a průkazů, které budou ke svému řemeslu potřebovat (svářecí průkazy, řidičské průkazy, vyhláška 50, …).
Prostupnost oborů
Neodhadli jste správně svůj první obor? Nevadí, pomůžeme vám zjistit, na co máte vlohy a v rámci školy přestoupit na pro vás vhodnější obor.
Nasloucháme
Žáci a rodiče jsou naši partneři, využíváme jejich názory ke zlepšování výuky.
Zahraniční stáže
Žákům umožňujeme získávat zkušenosti v zahraničí díky projektu Erasmus+
Poradenské pracoviště
Při řešení problémů se můžeme opřít o služby školního psychologa nebo školního speciálního pedagoga.
Možnost získání profesní kvalifikace v rámci celoživotního vzdělávání

 

Nová škola v Kyjově, Střední škola polytechnická Kyjov, p.o.Zdroj: sspkyjov.czwww.sspkyjov.cz
Info email: nenickova@sspkyjov.cz
Adresa: Střední škola polytechnická, příspěvková organizace
Havlíčkova 1223/17,  697 01 Kyjov