Matjesy z Glückstadtu – jemněji už to nejde

Už 100 let jsou v malém městečku na dolním Labi ručně vyráběny ty nejjemnější a nejlahodnější matjesy. Název pochází z holandského slova “Meisjes”, tedy slečna či dívka, německy pak “Mädchen”. Matjesy se říká také panenským sleďům. Ti jsou v mladém věku chyceni a zušlechtěni na matjesy. Ať už si je dáte klasicky s cibulí, plátky jablek a kyselými okurkami nebo v moderním podání v kari-banánové omáčce nebo s bylinkovým dipem, vždy to bude požitek. Ke všemu jsou zdravé. Není divu, že glückstadtští svou rybu tak milují. Glückstadtskému matjesu dokonce věnovali i festival. Ten se koná každý rok v červnu. Týden matjesů – Matjeswoche – s ochutnávkami prvních matjesů sezóny.

Glückstadt, talíř s rybí pochoutkou „Matjes“.Glückstadt, talíř s rybí pochoutkou „Matjes“.Zdroj: Tourismus-Agentur Schleswig-Holstein GmbH/ Gerald Hänel/GARP

V hesenském nebi klobás

V severním Hesensku není jen jediný národní park této spolkové země a k tomu hned čtyři přírodní parky. Středně hornatá krajina bohatá na lesy přináší také velmi chutné speciality. Tzv. "Ahle Wurscht" neboli vepřová klobása, kterou si sedláci kdysi brali na pole jako proviant, má silnou a výraznou chuť. Klobásy z vepřového masa, pepře a někdy i česneku nebo kmínu zrají v komorách, kterým se ne nadarmo říká "klobásové nebe".

Hesensko, Ahle Wurst s chlebem.Hesensko, Ahle Wurst s chlebem.Zdroj: GrimmHeimat/ Paavo Blafield

Saský unikát – Leipziger Lerche

V Sasku je toho tolik k objevování – a to samozřejmě i gastronomického. Leipziger Allerlei neboli lipskou všehochuť zná skoro každý. Ale Leipziger Lerche tedy lipského skřivana? Tato dobrota patří k lipským nejsladším tajemstvím.

Leipziger Lerche.Leipziger Lerche.Zdroj: StockFood/ für ZS Verlag/ Kramp + Gölling

Kořeny pochoutky sahají do 18. století, a i dnes ji najdeme pouze v Lipsku. Zprvu se tato specialita dělala opravdu ze skřivanů, odtud také název. Když však roku 1876 jejich lov zakázali, vymysleli důmyslní pekaři jejich vegetariánskou alternativu. Od té doby se Lerche pečou nasladko: jemné křehké těsto, mandle, ořechy a náplň z jahod nebo marcipánu. Jsou neodolatelné a nejlépe chutnají čerstvě vytažené z trouby. Přijedete je do Lipska vyzkoušet?

Lipsko: Náměstí Augustusplatz s univerzitou, panorama věže a koncertní budovy Gewandhaus v noci.Lipsko: Náměstí Augustusplatz s univerzitou, panorama věže a koncertní budovy Gewandhaus v noci.Zdroj: DZT/ Francesco Carovillano

Více o regionálních specialitách v Německu najdete na www.germany.travel 

Zdroj: germany.travel