Do kategorie Obnovitelná energie pro rodiny lze nominovat rodinné nebo bytové domy využívající solární panely, tepelná čerpadla nebo biomasu. „Ideálním kandidátem je dům s nízkou spotřebou doplněný o solární panely na střeše, tepelné čerpadlo a třeba chytré řízení spotřeby," představuje první kategorii Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Zdroj: Obnovitelné desetiletí

Kategorie Chytrá energie měst a obcí představuje šanci pro starosty a veřejné instituce. Hledají se města a obce se zajímavou koncepcí využití místních zdrojů energie, tedy takové, kde umístili solární panely na budovy úřadů, škol nebo domovů pro seniory. Může také jít o místa zásobovaná teplem z výtopny na biomasu a další zajímavé nápady v komunální energetice.

Další kategorie se věnují podnikům (Šetrná energie v podniku) a nápadům pro budoucnost (Chytrá energie v diplomce a Obnovitelný start up). „Obnovitelné zdroje jsou zdrojem budoucnosti. Proto se věnujeme chytrým nápadům, které mohou rozšířit využití obnovitelných zdrojů v příštích letech," doplňuje k dalším kategoriím Veronika Hamáčková ze Solární asociace.

Vítězné projekty získají mimo plakety prostor pro představení v celostátní příloze Deníku věnované ocenění Obnovitelné desetiletí (listopad 2016), možnost představit se na parlamentní konferenci věnované šetrné energetice (prosinec 2016) a příležitost pro prezentaci na konferenci věnované chytrým řešením v energetice na veletrhu Amper (březen 2017).

Vítězný projekt v kategorii Obnovitelný start-up navíc obdrží odbornou právní konzultaci a slevu ze služeb dotačního managementu. Hlavní cenou pro vítězný projekt v kategorii Chytrá energie v diplomce je peněžitá odměna ve výši 20 000 Kč a zapůjčení elektromobilu Nissan Leaf na jeden měsíc.

Pro start up firmy i studenty může být také atraktivní představení diplomových prací partnerům Obnovitelného desetiletí, jejichž zástupci z řad předních firmem české energetiky zasedají v odborné porotě. Jde například o ČEZ, Siemens, EY, Photon energy nebo UniCredit Bank a další.

Obnovitelné projekty lze přihlásit do 11. září 2016 na www.obnovitelnedesetileti.cz. Nominované příklady šetrné energetiky vyhodnotí odborná porota. Galavečer s vyhlášením vítězů proběhne 13. října za účasti politických představitelů i osobností veřejného života. Oceněné projekty získají publicitu i možnost pro prezentaci.

Zdroj: Obnovitelné desetiletí

Záštitu nad oceněním Obnovitelné desetiletí převzali například Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostřední, ambasáda USA, vysoké školy i řada průmyslových svazů a asociací. Projekt zaštitují i osobnosti, mezi které patří vícepremiér Pavel Bělobrádek nebo Vladimír Špidla.