Už v sobotu 18. září se rozproudí krev v žilách všem motoristickým nadšencům. Právě tento den se totiž koná na ulici Horní mezi Dubinou a Bělským Lesem výjimečná kaskadérská show Road Circus obohacena o soutěž motocyklů. 
Připraven je rovněž závod pro děti. „Věříme, že si odpoledne v motoristickém duchu užije celá rodina a všichni budou odcházet spokojeni díky nevšedním zážitkům,“ říká starosta Martin Bednář.
Hlavní program čtvrtého ročníku Road Circusu, který je pro všechny přítomné zdarma, odstartuje v 16 hodin, do cíle všichni přítomní dojedou v 19 hodin. Zvídaví motorističtí příznivci však mohou na místo dorazit i dříve a podívat se, jak kaskadéři trénují. V zázemí je pro diváky nachystáno také občerstvení.

O den později, tedy v neděli 19. září, je v plánu slavnostní otevření projektu Zeleň za Lunou. Na veřejném prostranství za Kinem Luna je od 13 do 18 hodin zajištěn bohatý program, který ozdobí vystoupení parkouristů. Dá se předpokládat, že právě tohle parkourové hřiště, což je jeden z vítězných projektů Participativního rozpočtu Ostravy-Jihu 2018, se jistě stane vyhledávanou dominantou tohoto prostoru.  

park Za Lunoupark Za LunouZdroj: Ostrava-JIH 

 „Náklady na projekt Regenerace sídliště Zábřeh – 2. etapa, Zeleň za Lunou byly přibližně 16 milionů korun. Státní fond podpory investic jej však podpořil šestimilionovou dotaci z Programu regenerace veřejných prostranství na sídlištích, takže městský obvod může ušetřené finance využít na další investiční akce,“ konstatuje místostarosta Jan Dohnal.

Následně se 25. září koná V Zálomu 1 v Zábřehu Den otevřených dveří, během kterého se budou prezentovat subjekty, jež v této budově spravované městským obvodem Ostrava-Jih, našly zázemí. Konkrétně se jedná o UmCirkum, biliárový klub BC Ostrava, Knihovnu města Ostravy, Křesťanské společenství Ostrava a Royal Ostrava, Český svaz ochránců přírody, Baby centrum Delfínek či Středisko volného času Zábřeh. Jako host se na hřišti v blízkosti areálu představí Sbor dobrovolných hasičů Zábřeh. Den otevřených dveří mohou zájemci navštívit od 10 do 16 hodin.   

Po jednoroční odmlce se vrací také Svatováclavské slavnosti piva. Akce proběhne 27. a 28. září na Zámku Zábřeh. Pivo poteče proudem, degustační přehlídky se letos zúčastní osmadvacet pivovarů, převážně z regionu severní Moravy a Slezska. Připraveno je rovněž řádné obveselení. Vedle tradičního průvodu sv. Václava s celou družinou se chystá bohatý program s historickou tematikou, v rámci kterého dojde na ukázku historického šermu, bujaré tance nebo ohňovou show. Děti se mimo jiné mohou těšit na kolotoče.  Degustační přehlídku zpestří hudební program. Vystoupí například zpěvačky Ewa Farna a Lenka Szabó Hrůzová či skupiny Doga nebo Tři Vykřičníky.

Svatováclavské slavnostiSvatováclavské slavnostiZdroj: Ostrava JIH

Kvalitní pití bude doménou také akce, Jih žije vínem. Jedná se o první ročník vinařského festivalu, který zavítá na Náměstí Ostrava-Jih v Hrabůvce 9. října. Půjde o degustační přehlídku špičkových vinařství, kde se bude klást důraz na kvalitu a nikoliv kvantitu. O doprovodný program se mimo jiné postará cimbálová muzika, zpěvák Voxel a chybět nebude ani dětská zóna.   

Zámek ZábřehZámek ZábřehZdroj: Ostrava JIH