Třicet ptačích budek vyrobili v březnu dobrovolníci ve Svinově a následně je umístili do přírody. Svinovské budky tak zamířily nejen do svinovských parků a zahrad. Našly si cestu třeba i na Fifejdy, nebo na Ostravici.

Zdroj: Daniel Žitník

„Budkobití se setkalo s kladným přijetím. Když jsme 12. března vyráběli ptačí budky, měli jsme obavu, zda v nich ještě letos ptáci zahnízdí. Nakonec jsme to stihli,“ říká svinovský místostarosta Daniel Žitník (Ostravak, hnutí občanů), který za celou akcí stál. I přes pozdní termín vyvěšení budek jsou mnohé z nich v současnosti obsazeny. Hnízdící sýkory koňadry a modřinky jsou pěknou odměnou všem zúčastněným za vynaložené úsilí. Záměrem akce bylo mimo zpěvné ptactvo podpořit také náctileté v jejich vztahu k přírodě a současně jim nabídnout příležitost trochu se zlepšit v manuální zručnosti.  Prakticky všichni účastníci se zapojili s nefalšovaným zápalem a někteří budky vylepšili dle svých představ. Vynaložené úsilí a zaujetí pro věc nezůstalo bez povšimnutí. Richard Kainer získal věcnou cenu. „Ocenili jsme nadšení s jakým si svou budku Richard vylepšil a doufáme, že bude inspirovat i další své vrstevníky. Vždyť od nadšeného zájmu v mládí se může vyvinout celoživotní vášeň pro ochranu životního prostředí,“ uzavírá místostarosta Daniel Žitník.

Zdroj: Jan Vlček

„Pro hnutí Ostravak je péče o životní prostředí jednou z priorit. Všichni jsme patrioty, kteří spojili své životy s Ostravou. Naše město je poznamenáno mnoha ekologickými škodami. Takovými akcemi chceme ukázat našim dětem, že má smysl usilovat o zlepšení,“ dodal závěrem Lukáš Semerák z Ostravak, hnutí občanů.

Zdroj: Daniel Žitník

Zdroj: Ostravak, hnutí občanů

Zadavatel: Ostravak, hnutí občanů
Zpracovatel: Ostravak, hnutí občanů