Kvalitní územní plán je pro zdravý rozvoj Brna zásadní. Určí totiž, kde a za jakých podmínek se bude stavět. Jako každý územní plán přichází i ten nový brněnský s vlastní urbanistickou koncepcí, koncepcí uspořádání krajiny a veřejné infrastruktury. Proto může narážet na zájmy vlastníků pozemků a staveb. Pro všechny Brňany je tedy důležité do návrhu nahlédnout a ověřit si, zda nepřináší změnu, která by je mohla překvapit, zhoršit kvalitu bydlení, nebo narušit jejich budoucí plány s pozemky.

Pokud přitom majitelé nemovitostí zjistí, že do jejich pozemků nebo plánů návrh zasahuje, můžou jeho podobu ovlivnit námitkami a připomínkami.

Námitku uplatňují vlastníci nemovitostí, oprávněný investor a zástupce veřejnosti, ostatní posílají připomínky. „V minulosti jsme se věnovali případům, kdy došlo k vyhovění podaným námitkám vlastníků pozemků, mezi nimiž byly soukromé osoby i developeři. Takových případů jsou stovky. Máme také desítky zkušeností s námitkami vlastníků, kterým sice vyhověno nebylo, ale nakonec jim dal za pravdu soud," upozorňuje advokát kanceláře Frank Bold Advokáti Jiří Nezhyba.

Vlastníkům nemovitostí tak může podání námitky pomoct ochránit jejich práva třeba před rušivou výstavbou silnice v sousedství, která by přinesla hluk či znečištění ovzduší, či zabránit znehodnocení pozemku tím, že byl zařazen do ploch, na nichž se do budoucna stavět nesmí. Developerům může podání námitek zachránit jejich plány a nemalé investice.

Oproti nynějšímu územnímu plánu návrh přináší několik změn. Je méně podrobný, a proto v něm nenajdete např. konkrétní umístění budov či zeleně. Vymezuje devět strategických rozvojových oblastí a stovky rozvojových lokalit určených k zástavbě nebo přestavbě. Tím může pomoci tomu, aby se v Brně začalo více stavět tak potřebné bydlení. Novou výstavbu reguluje nově pomocí určení typu struktury zástavby a její výškové úrovně. Důležitý je i požadavek na alespoň 30% zastoupení zeleně pro pozemky stavebního záměru a plochy v území určeném pro bydlení a plochách smíšených obytných. Změn je ale více.

Návrh nového územního plánu města Brna, který má nahradit ten stávající snad od začátku roku 2023, zveřejnilo město koncem března. Námitky a připomínky k němu je možné uplatnit do sedmi dnů od konání veřejného projednání návrhu, která jsou plánovaná na 22.6. a 23.6. 2020. Lhůta k podání námitek a připomínek trvá do 30. 6. 2020. Ohledně formulace a podání námitek či připomínek se můžete obrátit na brněnskou advokátní kancelář Frank Bold Advokáti.

Zdroj: Frank Bold Advokáti