Pro každého pacienta představuje rakovina nejen obrovskou psychickou zátěž, ale lidé se po vyslechnutí diagnózy často nechtějí vyrovnat s myšlenkou ztráty kvality života. Hledat a zvolit nejvhodnější a nejšetrnější léčbu bývá pro pacienta často obtížné a leckdy i zdlouhavé. Nemocný chce být zkrátka co nejdříve fit.

Příteli, chvátej SOS

Na některé lékařské zákroky a specializovaná lékařská pracoviště vás bez doporučení či souhlasu obvodního (praktického) lékaře nebo konkrétního specialisty nepřijmou. Přitom každá vteřina může hrát roli! Své o tom ví i pan Vladimír, kterému se život převrátil naruby během jediné chvilky. V jednom roce ho zasáhl infarkt, a aby toho nebylo málo, k operaci srdce se přidal i nález na prostatě. Sám se rozhodl kontaktovat Protonové centrum a domluvil si vstupní konzultaci s lékařem, následovala potřebná vstupní vyšetření a nakonec už se pouze ladil přesný termín zahájení léčby.

Když mi přišlo oznámení diagnózy rakoviny prostaty, již jsem věděl, že Protonové centrum existuje. Proto jsem ho neprodleně kontaktoval, přestože jsem neměl žádné lékařské doporučení, pouze ambulantní zprávu o zjištění nádoru. Léčbu jsem potom zahajoval téměř neprodleně po druhé operaci srdce, která proběhla loni v srpnu," říká pan Mizera.

Zdroj: PROTON THERAPY CENTER

Zhoubný nádor (karcinom) prostaty je třetím nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. Od roku 2010 je v České republice každoročně hlášeno přibližně 7 000 nově diagnostikovaných případů, což je více než dvojnásobek oproti roku 2000. O nemoci se má mluvit. Důležitým základem úspěšné léčby je v prvé řádě přijít včas! Rozhodující totiž je, v jakém stadiu je onemocnění rakovinou zjištěno. Navíc někteří lékaři své pacienty, bohužel, i z nedostatku časových kapacit nedostatečně informují o veškerých možnostech léčby.

Dvakrát měř, jednou řež

Z počátku nám lékaři všude nabízeli pouze chirurgický zákrok a následně hormonální léčbu. Přestože samozřejmě respektuji odborný lékařský úsudek, manželovy hodnoty nebyly zase tak kritické a z různých zdrojů jsem si načetla, že v takových případech je operace až krajním řešením," zdůvodňuje svůj nesouhlas s radikálním řešením paní Dagmar.

Chtěla mít, jak říká, co nejvíce informací o alternativách léčby a jejím cílem bylo nejen vyléčení, ale také kvalita života jejího manžela, jemuž byl při banální operaci cysty na močovém měchýři zjištěn karcinom prostaty.

Manžel už se pomalu smiřoval s operací, ale mně to nepřestávalo vrtat hlavou, vadilo mi, že mi to všichni rozmlouvají. Vzala jsem lékařskou zprávu a poslala ji na e-mail klientského servisu, který jsem našla na stránkách Protonového centra. Dodnes si myslím, že z pozice pacienta má každý nárok na přístup ke všem informacím ohledně všech možných typů dostupné léčby, a to včetně pozitivních i negativních efektů s ní spojených," stojí si za svým rozhodnutím.

Léčit se a žít

Protonová radioterapie je dnes uznanou standardní léčbou a pražské centrum se zaměřuje na léčbu vybraných karcinomů: prsu, prostaty, plic, hlavy, krku, zažívacího traktu, mozku a míchy a jater, dále na léčbu lymfomů a nádorů u dětí. Díky nejmodernější radioterapii mohou pacienti i během léčby pokračovat ve svých aktivitách, pracovním i osobním životě.      

Mým heslem byla maximální možná redukce nežádoucích účinků plynoucích z léčby. Chtěl jsem se co nejvíce vyhnout ozáření zdravých tkání. V mém případě byla přece jenom řeč o ozařování hlavy a úst… z dostupných informací jsem naznal, že právě protonová radioterapie je v těchto případech velmi šetrnou alternativou, takže učinit rozhodnutí, jít se léčit do Prahy, mi netrvalo dlouho," říká o své volbě pan Emil.

Důležitým aspektem léčby není jen podpora rodiny či blízkých přátel, ale také mít s kým svá trápení a obavy sdílet. Pacienti často netuší, co si pro ně rakovina nachystá a jaké nástrahy na ně mohou číhat. Proto se Protonové centrum rozhodlo jít dále a ve spolupráci s Nadačním fondem pro protonovou terapii v centru připravují pravidelná setkání s pacienty před i v průběhu léčby, ale i s již vyléčenými. Rakovina může být těžkým nepřítelem, ale získáním cenných postřehů a načerpáním zkušeností, se s nepříjemnou diagnózou lépe bojuje.

Zdroj: PROTON THERAPY CENTER

- Léčba v Protonovém centru (PTC) je hrazena ze zdravotního pojištění
- Přijít nebo zavolat může kdokoli a ze všech krajů ČR
- Nepotřebujete doporučení ani souhlas lékaře
- Nejnovější informace najdete na webových stránkách www.ptc.cz a na Facebooku Centrum protonové léčby