Vzhledem k opotřebování laviček, odpadkových košů a dalšího mobiliáře parku a také k současným zvyšujícím se potřebám sportování venku se vedení městského obvodu rozhodlo, že zastaralé prvky obnoví a v parku nainstaluje stroje na cvičení. Následně každý rok plánuje přidání alespoň jednoho nového cvičebního prvku.
„Ve Chvojkových lomech plánujeme nahradit stávající zastaralý mobiliář novým, který bude ve sjednoceném designu. Také bude instalován nový piknikový kout s pítkem. Naší podmínkou realizace je funkčnost, finanční nenáročnost a jednoduchost provedení. Realizace by měla proběhnout ještě v tomto roce. Ale například oblíbené dětské hřiště s lochneskou zůstane zachováno v současné podobě,“ sdělil místostarosta městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Jan Fluxa.
„V parku oživíme zeleň výsadbou nových stromů a umístíme zde nové sestavy pro cvičení: workoutové hřiště a venkovní tělocvičnu pro seniory, mládež i handicapované, aby se rozšířila možnost v parku si zacvičit a udělat tak něco pro své zdraví,“ doplnila místostarostka městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Eva Trůková.
Obnovou projde také železobetonová konstrukce kopírující kruhový tvar záhonu růží, na jejíž zadní stranu bude umístěna pohledová clona z dřevěných latí (modřín nebo akát), která bude kopírovat její tvar.

Zdroj: městský obvod Plzeň 2 - Slovany

Park Chvojkovy lomy vznikl v 60. letech 20. století (původně se zde těžil pískovec) na základě projektu Miloslava Hrubce a Bohumila Kmínka. Svoji současnou podobu park získal během rekonstrukce v letech 1995–1997, provedené podle návrhu architekta Václava Šmolíka. Městský obvod zde pořádá každoroční akce, jako např. Milník bigbítu, Hudební odpoledne pro seniory a další. 

Slovany chtějí ochránit svůj přírodní poklad – mokřad
na Černickém potoce

Je málo známé, že se na Slovanech nachází významný krajinný prvek – mokřad na Černickém potoce. Z krajinářského i botanického hlediska je velmi významný. Jedná se o jedinečnou lokalitu v Plzni a jejím okolí, a to nejen z důvodu výskytu orchideje prstnatce májového. Zachování mokřadu je tedy žádoucí.

„orchidej prstnatec májový“Zdroj: městský obvod Plzeň 2 – Slovany

Mokřad je nyní ohrožován ze všech stran: plánovanými stavebními pracemi souvisejícími se zdvojkolejněním železniční tratě z Plzně do Nepomuka, výstavbou hal v sousedství, v případě nedodržení stanoveného managementu seče i nevhodnou péčí, černými skládkami nebo dalším bezohledným chováním občanů.
„V současné době je potřeba tuto vzácnou plochu chránit více než v minulosti. Zničením tohoto mokřadu by došlo k narušení křehké rovnováhy v přírodě
a nevratným škodám. Tento mokřad je v Plzni unikátem a já věřím, že se nám podaří jej zachovat v nezměněném stavu pro další generace,“
sdělila místostarostka městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Eva Trůková.
V mokřadu žije mnoho ohrožených rostlin i živočichů, nejen orchidej prstnatec májový, ale také další druhy mokřadních rostlin (rdesno hadí kořen, kozlík dvoudomý, řeřišnice hořká, kohoutek luční, pcháč zelinný, blatouch bahenní, hrachor luční, tužebník jilmový). Černický mokřad je také biotopem silně ohroženého druhu žáby kuňky žlutobřiché a domovem modráska bahenního, který je v České republice téměř ohroženým druhem, neboť ubývá lokalit vhodných pro jeho život závisející na výskytu krvavce totenu a přítomnosti hostitelských mravenců. 

Zdroj: městský obvod Plzeň 2 – Slovany

Radní ze Slovan pomohli nemocnému chlapci
šekem na 58 tisíc korun


Čtyřletý Daneček Szivák z Plzně má velmi těžký začátek života. Prošel si rakovinou sítnice, která mu vzala pravé oko, a ve dvou letech mu byla diagnostikována těžká dětská mozková obrna. Tyto nemoci zastavily jeho psychomotorický vývoj a nyní je na úrovni šestiměsíčního miminka. Radní městského obvodu Plzeň 2 - Slovany jeho osud zasáhl a rozhodli se mu pomoci. V pondělí 7. června jeho rodině proto předali šek na částku 58 tisíc korun.
„Při mé poslední návštěvě v 17. mateřské škole, kterou navštěvuje Danečkova sestra Adélka, jeho dvojče, jsem se dozvěděla o jeho těžkém životním příběhu.
Hned mi bylo jasné, že něco musím udělat. Oslovila jsem členy Rady městského obvodu a domluvili jsme se, že mu každý přispějeme na tento finanční dar,
“ sdělila místostarostka Eva Trůková.
Chlapcova rodina dar využije na pokrytí nákladů spojených s jedním cyklem terapie TheraSuit. Cílem této léčby je pomoci Danečkovi rozhýbat jeho tělo a naučit ho chodit. Pojišťovny nákladné, ale potřebné rehabilitace většinou bohužel vůbec nehradí. 

„Jsem rád, že mohu s kolegy pomoci tomuto malému bojovníkovi a jeho rodině. Musíme si pomáhat. Držím Danečkovi v jeho léčbě palce,“ sdělil starosta městského obvodu Plzeň 2 – Slovany
Lumír Aschenbrenner, který přispěl nejvyšší částkou.

„Situace je o to komplikovanější, že v současné době jsem v péči lékařů po několika operacích s podezřením na vzácnou chorobu. Navíc jsem od podzimu zůstala s dětmi sama. S celodenní péčí o děti mi proto musí pomáhat ošetřovatelka, která ale stojí 20-25 tisíc měsíčně. Za dar jsem proto velmi vděčná,“ říká Danečkova maminka, paní Lucie Podlešáková.

Zdroj: městský obvod Plzeň 2 - Slovany

Přátelé zřídili Danečkovi webové stránky https://www.pro-danecka.cz/, kde je možné finančně přispět a zároveň sledovat Danečkovy pokroky. Přispějte prosím i Vy. Můžete to udělat prostřednictvím Konta Bariéry.

 

Slovanská 23. mateřská škola slaví 60 let existence výstavou 

Zdroj: městský obvod Plzeň 2 - Slovany

Vedení městského obvodu Plzeň 2 – Slovany se 14. června zúčastnilo vernisáže výstavy mapující historii 23. mateřské školy k jejímu 60.výročí. Mateřská škola byla uvedena do provozu 7. prosince 1960 jako čtyřtřídní zařízení s celodenním provozem. Výročí tedy připadlo na loňský rok, kdy kvůli pandemii koronaviru nemohlo být řádně oslaveno. Veřejnost si proto výstavu může prohlédnout letos: v prostorách školní zahrady ve dnech 14. - 17. června 2021 od 14:00 do 16:00 hodin.

„Výstavu jsme zrealizovali na velké billboardy, kam jsme umístili informace sebrané ze všech kronik školky za šedesát let její existence včetně událostí ve světě, aby bylo možné nahlížet na historii v kontextu. Současnost budou představovat vystavené výrobky a obrázky dětí. K nahlédnutí budou i zmíněné kroniky. Všechny na výstavu srdečně zveme,“ sdělila ředitelka 23. mateřské školy Iva Adamová.

„Neměli bychom zapomínat na naše dějiny. Na historii školky je dobře vidět, jak komunistický režim zasahoval do běžného života a výchovy i těch nejmenších, kterým vnucoval svou zvrácenou ideologii. Jsem rád, že pro dnešní mládež je nepředstavitelné, že by museli slavit Velkou říjnovou revoluci, připravovat Rudý koutek nebo pokládat květiny k hrobu Julia Fučíka. Neexistuje již ani politická výchova učitelek ve školce nebo povinná družba s Ruskem – žijeme teď ve svobodné zemi, ale je dobré vědět, že svoboda není samozřejmá věc,“ sdělil starosta městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Lumír Aschenbrenner.

„Jako aktivní sportovkyně a maminka jsem ráda, že děti ve školce jsou vedeny k činorodému a zdravému způsobu života a lásce k přírodě. Dlouhou historii má ve školce předplavecký výcvik nebo výuka angličtiny. Školka se zapojuje pravidelně do projektů pomáhajících přírodě,“ sdělila místostarostka městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Eva Trůková. Na přelomu let 2019/2020 se školka úspěšně zapojila do grantové výzvy Nadačního fondu Zelený poklad a v jejím rámci byly instalovány nové herní prvky, zeleň a stromy.

Školka je nadstandardně vybavena: ve všech třídách jsou interaktivní tabule a pianina, je zde nově zřízená a vybavená místnost na logopedii, dopravní hřiště a ovocná a bylinná zahrádka. Ve školce je také výtvarný a keramický ateliér vybavený vlastní pecí.

Zajímavosti z nedávné historie školky:
V roce 2000 měly děti možnost si zblízka prohlédnout i pohladit užovku červenou a spolu s učitelkami se rozhodly stát se kmotry některého zvířátka v plzeňské ZOO – od té doby se z toho stala tradice. Od května letošního roku děti a jejich učitelky sponzorují dva plameňáky.

Na přelomu let 2004/2005 došlo v rámci projektu „Zelený ráj“ k úpravě zahrady, kdy byly nainstalovány nové zahradní prvky (horolezecká stěna, hrazdy, kladiny a dřevěný domeček) a byla vytvořena terénní vlna, která slouží v zimních měsících k sáňkování dětí. V roce 2007 byla do zahrady školky umístěna kuličková dráha. Na přelomu let 2017/2018 proběhly stavební úpravy – vybudování nových šaten a učeben.
V roce 2018 vyhrála mateřská školka v soutěži o nejlepší zdravé svačinky. Ve stejném roce se školka zapojila do grantové výzvy „Ani kapka nazmar“ vyhlášené Nadačním fondem Zelený poklad a získala 200 tisíc korun na projekt zaměřený na zlepšování hospodaření s dešťovou vodou: byl vysázen ovocný sad a založena motýlí louka.

 Zdroj: městský obvod Plzeň 2 - Slovany