Historie vinařství, které zraje jako dobré víno

Byla doba, kdy firmu tvořili jen tři moravští starousedlíci, rodáci z Velkých Pavlovic, kteří se rozhodli věnovat se výrobě vína. Na počátku devadesátých let nejprve zpracovávali hrozny od drobných vinařů, kteří nestačili přebytky sami spotřebovat. S časem rostlo množství hroznů, přibývaly modernější technologie na výrobu kvalitního vína, vybudovala se nová linka na lahvování a zvětšoval se celý závod. Nyní má vinařství špičkové zázemí pro zpracování a skladování vína. Nynějším vlastníkem vinařství Pavlovín je společnost České vinařské závody, a. s.

Zdroj: Asset Media

                  Zdroj: Asset Media

Vlastní vinice a zázemí

Vinařství Pavlovín v současné době obhospodařuje již 100 hektarů vinic, které se nachází v blízkosti střediska a které má v plánu ještě rozšířit na 140 hektarů. Nově jsou vysázené odrůdy jako Hibernal, Pálava, Tramín, Rulandské šedé a Solaris. Těšit se také můžete na odrůdy jako Johanniter, Saphira, Malverina, Cabernet cortis či Roesler postupně dobývající své místo na trhu. „Obhospodařování čím dál větší rozlohy vinic je samozřejmě náročné, hlavně nové výsadby, než začnou rodit, pojmou spoustu práce a zatíží ekonomiku. Tohle teď musíme být schopni ustát. Navíc je také nutné zvýšit skladové kapacity díky novým odrůdám. Dívám se na to ale jako na investici do budoucna, kdy díky široké odrůdové základně ve vlastních vinicích uspokojíme to nejširší spektrum zákazníků a hlavně si neustále můžeme sami řídit práci na vinicích pro co nejlepší hrozny. Mít zdravé hrozny a možnost dělat si vlastní selekci, to je základ pro úspěšné víno“ říká Ing. Radim Heča, jednatel a gen. ředitel vinařství. Sklizeň je zde tak, jako ostatní sezónní práce prováděna z části ručně a z části stále se rozvíjejícími novými strojovými technologiemi. Vlastní provozovna vinařství s technologickým zázemím i kancelářemi je v Bohumilicích. Technologie řízeného kvašení, nerezové tanky, moderní plnící linky pro lahve či bag in boxy – to vše je již samozřejmostí. „Snažíme se modernizovat a růst postupně, v dnešní době není nic lehké. Vše musí být samozřejmě podloženo poptávkou po našich produktech, trhu se přizpůsobujeme a s tím souvisí také náš celkový rozvoj. Snažíme se dělat skvělá vína, která jsou cenově dostupná, a cílem je, aby naše značka Pavlovín byla i nadále oblíbená“.

Zdroj: Asset Media

Prodej vín široké nabídky

Jihomoravské vinařství Pavlovín přináší bílá, růžová a červená vína, která se řadí opravdu mezi špičky na trhu. Nabízí všechny klasické typy vín – přívlastková, jakostní, zemská, odrůdová i sudová vždy v širokém sortimentu. Vyrábí se zde také frizzante a vína speciálních kolekcí v limitovaných edicích. Každoročně vinařství sbírá ta nejvyšší ocenění jak z tuzemských, tak zahraničních výstav.

Vlajkovými loděmi z bílých vín jsou Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon a Rulandské šedé.  U červených vín je nutné vyzdvihnout místní Franku či Rulandské modré. Oblíbená jsou barriková vína, pro které je nezbytné umění a cit sklepmistra. Tato bariková vína mají sytě rubínovou barvu a do chuti se promítají tóny vanilky nebo čokolády. Nelze nezmínit také vína růžová, která jsou ideálním společníkem pro horký letní večer.  

Zdroj: Asset Media