Prováděli jsme vstupní prohlídku, kontrolu dosavadního preventivního programu a poslední vakcinaci ze základního schématu. Asi půl hodinu jsem strávil povídáním s jeho novými majiteli. Za celou tu dobu se Pipo ani kapku nezklidnil. "Vaše štěně je opravdu plaché," řekl jsem. "Patnáct týdnů je pomalu nejzazší termín, kdy s ním můžete ještě něco dokázat, po 16. týdnu to bude podstatně náročnější a odstranit z jeho života tyto nejistoty a pomoci mu překonat tyto strachy bude velice těžké. Je na konci velice důležitého životního období socializace."

"Chtěli jsme začít dříve, ale dřívější veterinář nám ​​řekl, abychom počkali, až dostane všechny dávky vakcíny," vysvětlil jeho majitel. "Jeho chovatelka nám také kladla na srdce, abychom ho vůbec nebrali ven, dokud nedokončí očkování."

Chtělo se mi křičet. Místo toho jsem ji ujistil, že budeme spolupracovat, abychom malému Pipovi pomohli, jak jen to půjde.

Rané učení
Během prvních měsíců života si štěňata vytvářejí návyky, přesněji názory, které si nesou po celý život. Pokud se socializačním programem počkáte, až bude štěně kompletně očkováno, je příliš pozdě. Nemůže se nahradit to, co se nenávratně ztratilo. Výsledkem může být dospělý pes, který je bojácný, plachý, až agresivní. Proč tedy někteří noví majitelé štěňat stále dostávají radu, aby počkali?

Ne každý má aktuální znalosti o současném chápání chování psů. To platí pro chovatele, veterináře, psí kadeřníky, cvičitele a ano i trenéry. Dnes víme o psech mnohem více než před deseti lety. A současná věda nám říká, abychom štěňata socializovali co nejdříve.

Odborná rada
Americká veterinární společnost pro chování zvířat (AVSAB) vydala k socializaci štěňat jasné stanovisko. Zahrnuje následující informace:

  •  Primárním a nejdůležitějším obdobím pro socializaci štěněte jsou první tři měsíce života.
  •  Standardem péče o štěňata by měla být hotová kompletní socializace a to před dokončením kompletního očkování.
  •  Neúplná nebo nesprávná socializace během tohoto důležitého období může v pozdějším životě zvýšit riziko problémů s chováním, včetně strachu, vyhýbání se a/nebo agresi.
  •  Problémy s chováním, nikoli infekční choroby, jsou nejčastější příčinou úmrtí psů mladších tří let.

Pokud již máte odchozí, sebevědomé štěně, správná socializace pomůže posílit tento základ. Pokud je vaše štěně plaché nebo bojácné, okamžité zahájení vhodného socializačního programu by mohlo změnit jeho život. Někdy si neuvědomujete, že vaše štěně má potenciál být bázlivé, dokud ho nevystavíte novým věcem, takže začněte hned.

Jak ale neohrozit štěně infekcemi?

Držte se těchto rad. Udržujte své štěně mimo výkaly ostatních psů a udržujte jeho tlapky čisté, pro případ, že by šláplo do něčeho, co by mu mohlo způsobit břišní potíže. Ujistěte se, že dodržujete pravidelné preventivní prohlídky u vašeho veterináře. Podle pokynů AVSAB mohou štěňata zahájit socializační kurzy již ve věku 7 až 8 týdnů. Štěňata by měla dostat minimálně první sadu vakcín alespoň sedm dní před první lekcí a alespoň třikrát odčervená.

Na konci své šestitýdenní školky se vyděšené štěně Pip vynořilo ze své ulity. Mezi lidmi se choval mnohem sebevědoměji, i když při prvním setkání stále váhal, zda je přivítat. Naučil se tolerovat ostatní štěňata ve školce, ale nikdy si s nimi nechtěl hrát nebo se s nimi zapojit. Nestíhám se divit, jak velký pokrok by udělal, kdyby začal dříve. Nebyla to chyba jeho majitelů – dostali zastaralé informace. Můžete se vsadit, že se svým dalším štěnětem začnou socializovat mnohem dříve. Neváhejte dostat vaše štěně do světa. Můžete být v bezpečí a zároveň společenské!

MVDr. Pavel Vokrouhlík, FFP
www.nazdabori.cz