Před otěhotněním a v těhotenství by si ženy měly obzvlášť všímat toho, co jim „přistane" na talíři. Je vhodné konzumovat nejméně 400 g zeleniny a ovoce rozdělených např. do 5 porcí. Jednu porci může představovat ovoce či zelenina střední velikosti (např. jablko, mrkev), několik menších kousků ovoce (např. jahody, třešně) nebo miska salátu, ale také džus (200 ml) nebo pyré (100 g) .

Proč stojí za to pít džusy?

Podle odhadů WHO až 41,8% těhotných žen na celém světě trpí chudokrevností. Jedná se o následek špatné výživy a nedostatku železa a kyseliny listové. Nedostatek těchto látek přispívá mimo jiné k nízké porodní váze dítěte a také k vrozeným vadám . Hemové železo je snadno vstřebatelné a vyskytuje se v živočišných výrobcích, např. v játrech, nehemové železo je těžko vstřebatelné a vyskytuje se např. v zelené zelenině. Jeho vstřebávání napomáhá přítomnost vitamínu C, jehož dobrým zdrojem je např. pomerančová či grepová šťáva. Naproti tomu zdrojem kyseliny listové může být šťáva z červené řepy. Budoucí maminky by měly pít šťávy, které poskytují vitamíny nezbytné jak jim samotným, tak dětem, podporují vstřebávání dalších minerálních látek a navíc uhasí žízeň. Kromě vyvážené stravy je důležité také užívání doplňků stravy.

Jezte pravidelně

Různé diety, hubnutí a nepravidelné stravování přispívají k tomu, že ženy často trpí nedostatkem mnoha cenných výživových látek. V těhotenství si to nemůžete dovolit! Proto je nutné zařadit do jídelníčku pravidelnou konzumaci zeleniny, ovoce, džusů a pyré. Sklenice džusu ke snídani, to je skvělý způsob, jak začít den a sáček zeleninového a ovocného pyré se osvědčí jako rychlá a chutná svačina před obědem.

Zdroj: KUPS

Imunita

V těhotenství je důležité podporovat imunitu. Přispívá k tomu vyvážený a pestrý jídelníček, fyzická aktivita přizpůsobená možnostem budoucí maminky, omezení stresu a dostatek spánku. Džusy jsou kvalitním zdrojem vitamínů, mj. vitamínu C, který podporuje imunitu organizmu. Pyré zase vyživují organizmus, protože obsahují protlaky z hodnotné zeleniny a ovoce.

Programování výživy

Programování výživy znamená, že to, co žena jí v těhotenství, ovlivňuje budoucí stravovací návyky dítěte. Proto je tak důležité, aby byl jídelníček budoucí maminky bohatý na čerstvou zeleninu a ovoce a také, aby obsahoval džusy a pyré bez přidaného cukru.

Budoucí maminky musí o sebe obzvlášť pečovat, protože jimi zvolená strava ovlivňuje nejen jejich zdravotní stav, ale zejména správný vývoj dítěte.

Více informací naleznete ZDE.

Zdroj: KUPS