Toto klasické řemeslné pekařství, které má v dnešní době 20 zaměstnanců a zásobí téměř celý břeclavský a mikulovský region, založil před téměř třiceti lety, 13. června roku 1991, můj manžel Miroslav Pláteník. Byl muzikant a často cestoval po světě. Na cestách za muzikou, hlavně po Rakousku a Německu, navštěvoval místní pekařství a zkoumal nové chutě pečiva. Pečivo bylo totiž jeho vášeň. A proto si po revoluci splnil svůj sen a založil si vlastní pekařství. Zpočátku jsme pekli základní pekařské výrobky – chléb, rohlíky, jeden druh dalamánku, koláče, vánočky a záviny. „Doba prostě byla taková, pár základních výrobků na krámě,“ vzpomíná Jitka Pláteníková.

Zásobili jsme nejvíce svou prodejnu a pár obchůdků v okolí. Postupem času jsme začali rozvíjet dál a dál, podle toho co přinášela doba.

V roce 1993 ze zdravotních důvodů předal pan Miroslav Pláteník firmu manželce Jitce a v roce 2008 bohužel zemřel. Jitka Pláteníková dál pokračuje v jeho práci a pekařství zůstalo v dobrých rukou.

Spolu s ní se do práce ve firmě zapojila po škole i dcera Jitka a později se k firmě připojil i její manžel Miroslav Michna. Dnes už jim pomáhá i jejich 14letá dcera Simona.

Společně se snaží rodinné pekařství dále udržet a rozvíjet. Na své pečivo, které pečeme již 30 let jsme pyšní, stejně jako na své zaměstnance. Pečeme a předkládáme své výrobky tak, abychom se za ně nestyděli.
Zleva na snímku: Jitka Pláteníková, Simona, Mirek a Jitka Michnovi.Zleva na snímku: Jitka Pláteníková, Simona, Mirek a Jitka Michnovi.Zdroj: Jitka Pláteníková/archiv

Slavit 30. výročí založení firmy se majitelé pekařství nechystají, jelikož současná covidová situace to neumožňuje. Samozřejmě dodržujeme hygienická opatření, zaměstnanci si dezinfikují ruce, nosí respirátory a dbají na hygienu, ale to bylo samozřejmostí již dříve, jenom přibyly respirátory, které v dost horkém prostředí, nejsou zrovna nic příjemného. „Tuto nelehkou dobu využíváme k udržení a stabilizaci firmy, snažíme se s ní poprat a udržet si své spolehlivé a věrné zaměstnance. Neskládáme zbraně a jdeme cestou příprav nových výrobků. Zmodernizovali jsme vozový park, aby se pečivo k vám bez problému vždy časně ráno dostalo, i když někdy v zimě to opravdu lehké není,“ říká Mirek.

V našem pekařství převažuje ruční výroba. Zachováváme poctivé řemeslo. Vše je vyráběno poctivě, pouze z kvalitních surovin, bez zbytečné chemie. Rozhodně u nás nenajdete rozmrazené výrobky, ani žádné polotovary. Vyrábíme z kvalitních certifikovaných mouk, používáme kvalitní kvas, suroviny a různé náplně.

Jdeme s dobou, ať jsou to výrobky sladké, slané, celozrnné, nebo výrobky vhodné do různých typů alternativního stravování. Na Vánoce nabízíme vánoční vánočky s mandlovým posypem, třený chlebíček s kandovaným ovocem, linecké těsto a čajové pečivo. Na Velikonoce jsou to pak velikonoční mazance s mandlemi, beránci, samozřejmostí jsou chlebíčkové veky, bagety, bagetky.

Navštěvujeme semináře, abychom se pro naše zákazníky mohli dále rozvíjet, samozřejmě nyní v této covidové situaci je doba seminářů a školení pozastavena.

Díky výrobkům s ruční řemeslnou poctivostí má pekařství klienty v širokém okolí. Dokonce se i stává, že posíláme náš chléb do Prahy. Do velkopavlovického pekařství v nekoronavirové době míří i turisté, přijíždějící do této vinařské oblasti za vínem a meruňkami. Zavítal k nám i štáb a herci z TV seriálu Ulice, se kterými jsme se podíleli na jednom projektu.

Pekařství získalo různá ocenění, ale nejvíce naši výrobu ovlivňují samozřejmě naši zákazníci, ti jsou pro nás TOP. A proto jim touto cestou děkujeme za přízeň a přejeme jim hlavně hodně zdraví!

 www.pekarstviplatenikova.cz