Pivo se zde stále dělá tak, jako kdyby na něj dohlížel sám arcivévoda František Ferdinand d’Este, který pivovar založil v roce 1897. Tehdy šlo o nejmodernější pivovar v celém Rakousku-Uhersku. Pro představu: před koronavirovou pandemií vařil Pivovar Ferdinand zhruba 29 000 hektolitrů piva ročně, koncem 19. století to bylo až třikrát víc. Součástí pivovaru byla od začátku také unikátní humnová sladovna, která zde zůstala dodnes. V České republice se podobných provozů zachovalo jen pár, jde o opravdovou vzácnost. Sladovna Ferdinand s roční kapacitou 2200 tun vyrábí slad už 150 let, součástí pivovaru je od roku 1872. 

Zdroj: pivovarferdinand.cz

Benešovský slad vzniká z ječmene, který Pivovar Ferdinand nakupuje od lokálních dodavatelů. Část využije při výrobě vlastního piva, které se vaří i z vyhlášeného žateckého chmele. Druhou část Ferdinand dodává vybraným pivovarům z celé České republiky, ale i do zahraničí, kam se dostává přes bavorskou sladovnu Weyermann. 

Stálá nabídka Pivovaru Ferdinand zahrnuje devět piv, která doplňují ležáky sezónního charakteru. Všechna jsou spodně kvašená v otevřených spilkách a dokvašovaná v ležáckých sklepích. Žádné CK tanky, „europivo“, dosycování oxidem uhličitým nebo urychlené zrání. Prémiovým pivem je dvanáctka, která je charakteristická svou zlatavou barvou, vysokou hustou pěnou s vyladěnou sladovou chutí a jemným hořkým dozvukem. Oblíbená je světlá jedenáctka Max s krásně plnou chutí a příjemnou hořkostí. Milovníky černého piva potěší tmavá jedenáctka s karamelovou chutí. Ferdinand d’Este by dozajista ocenil polotmavou třináctku Sedm kulí s výraznou chutí bylin. Jméno zakladatele pivovaru nese speciální světlá patnáctka d‘Este. Pro ty, kdo mají alergii na lepek, pivovar nabízí hned dva ležáky – bezlepkovou dvanáctku Premium a také bezlepkové nealkoholické pivo.

Zdroj: pivovarferdinand.cz

Slavnosti piva Ferdinand

V sobotu 10. září se v benešovském pivovaru konají tradiční pivovarské slavnosti, na kterých Ferdinand oslaví 125 od svého založení. Představí celý svůj sortiment včetně letošního Vídeňského ležáku.

Na své si přijdou i abstinenti, kterým pivovar nabídne hned tři druhy nealkoholických piv. Děti potěší tři druhy limonády Ferdináda. Sáhnout můžou po tradiční malinovce, pomerančové nebo stále více oblíbené bezinkové příchuti s mátou. Pivo si i letos můžete nechat načepovat do vlastního skleněného půllitru, který bude k dostání přímo v areálu. Na slavnostech si pochutnají rovněž vegetariáni. V nabídce budou masové i veganské burgery, grilované sýry, burgery s hovězím masem nebo trhaným vepřovým, plněné bagety, srbské plejskavice, grilované kýty či kančí klobásy, lívanečky, palačinky naslano i nasladko nebo domácí zmrzliny. Nebude chybět ani klasická česká buchta, koláče či čerstvá káva.

O hudební doprovod se postarají oblíbené, převážně místní kapely hned několika hudebních žánrů. Celý program odstartuje benešovská country kapela Ostří Bobři. Poté přijde na řadu pop-rocková Kaktus Verde, písničkář Štěpán Kojan nebo irský rock z Českých Budějovic v podání Pirates od the Pubs. Kapela The Beautifuls či Dirty Blondes s charismatickou zpěvačkou Danou Yousifovou fanoušky zaujme svým rock´n´rollem, kapela Lahvátor potěší pivním rockem. Letošní slavnosti okoření bubenické vstupy Líšamanů a na řadu přijde i folk-rocková jistota Bílá nemoc. Setkat se můžete i s automobilovým závodníkem Adamem Králíkem, který tu bude mít autogramiádu a na odiv vystaví svůj unikátní vůz.

Během odpoledne můžete zajít také na prohlídku pivovaru, prozkoumat unikátní humnovou sladovnu, nově zrekontruovanou varnu či ležácké sklepy, nasát zajímavosti a otestovat své znalosti o pivu a pivovarnictví – na své si přijdou i děti, pro které bude připraven dětský koutek.

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost ochutnat na jednom místě celý sortiment pivovaru, nahlédnout do míst, kde se vaří skutečné pivo. Připijte si na jubileum benešovského pivovaru. Brány pivovarského dvora se otevřou 10. září ve 13 hodin.

Zdroj: pivovarferdinand.cz

Novinky můžete sledovat i na FB události slavností nebo webových stránkách pivovaru.