Plzeň připravuje na poslední říjnový víkend mimořádné oslavy vzniku samostatného Československa. Ve dvou dnech 27. a 28. října nabídne vedle tradičního každoročního programu nové akce, které posílí slavnostní atmosféru, zážitky i zábavu a zároveň připomenou stoletou historii a tradice českého národa.

Obvyklou možnost podívat se do muzeí, galerií, historických památek, kulturních zařízení nebo zajímavých plzeňských objektů za symbolické vstupné 28 korun nebo zdarma doplní originální prohlídky města věnované nejen první republice či nově zařazené komentované návštěvy některých kostelů. Otevřené dveře do svých objektů budou mít i významné společnosti, jako je Vodárna Plzeň a Plzeňská teplárenská nebo v nedalekém Starém Plzenci sídlící Bohemia Sekt.

Zdroj: Asset Media

Oba dva dny bude v prostorách radnice výjimečně vystaven originál rukopisu hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka z roku 1834 s textem písně Kde domov můj.  V sobotu 27. října zazní v autobusové hale kreativní zóny DEPO2015 melodie 30. a 40. let v podání ansámblu Blue Star v exkluzivním propojení s Plzeňskou filharmonií. Slavnostním koncertem, který má navodit atmosféru legendárních velkolepých produkcí R. A. Dvorského, provede Aleš Cibulka a jako host vystoupí s písničkami Karla Hašlera herec Petr Rychlý.

Rozmanitou programovou nabídku doplňují sportovní aktivity v podobě volného bruslení v tréninkové hale zimního stadionu, dopolední plavání v bazénu na Slovanech a Lochotíně, turistický pochod na rozhlednu Chlum v celkové délce tras 28 kilometrů nebo speciální program ve středisku sportu, tance a umění Krašovská Aktivity Centrum.

Zdroj: Asset Media

Pro rodiny s dětmi je připravena vědomostní soutěž, ve které účastníci získají znalosti o státních symbolech a zároveň je jednotlivé stanoviště seznámí s tím, jak Plzeň prožívala první světovou válku a rok 1918.​​
Poprvé se do programu zapojí komentovanými prohlídkami nedaleký hrad Radyně a rotunda sv. Petra a Pavla ve Starém Plzenci nebo Letiště Líně, které bude kromě prohlídky hangáru spolku Classic Trainers lákat na seskoky parašutistů nejen se současnými, ale také historickými padáky.

Scéna U Branky propojí po oba dva dny českou a slovenskou, resp. plzeňskou a žilinskou kulturu, tradiční řemesla a pokrmy. Návštěvníci se mohou těšit například na indie-rockovou formaci ze Žiliny Dave Brannigan, žáky základní školy Budatín, folklorní soubor Rozsutec, Michal Šindelář band nebo Plzeňský mls.

Zdroj: Asset Media

Náměstí T. G. Masaryka se v neděli 28. října dopoledne stane místem hudebně duchovního setkání s modlitbou díků a proseb za naši vlast, na nějž naváže vysazení lípy plzeňskými folklorními soubory. V podvečer se zde bude konat tradiční vzpomínkové setkání u Památníku T. G. Masaryka s následným lampionovým Průvodem světel, který projde ve slavnostním uspořádání a v doprovodu významných postav české historie trasou po Klatovské třídě až na náměstí Republiky. Nasvícená katedrála sv. Bartoloměje v barvách trikolóry by měla umocnit zážitek z následujícího společného zpěvu původní československé hymny, vedeného přední sólistkou Divadla J. K. Tyla Ivanou Veberovou, a ohňostroje v národních barvách, kterým dvoudenní plzeňské oslavy vzniku republiky vyvrcholí.

Zdroj: Asset Media

Kompletní program na www.plzen2018.eu