Pokud se rozhodnete stát policistou nebo policistkou, můžete udělat dobré rozhodnutí na celý život. Získáte dlouhodobou jistotu místa a jistotu platu u státního zaměstnavatele. Nemůže se vám stát, že nedostanete výplatu nebo že přijdete o místo, protože zaměstnavatel se dostal do finančních problémů. Policie České republiky byla, je a bude jeden z největších a nejspolehlivějších zaměstnavatelů v celé republice.

 Služba u Policie České republiky se řídí zákonem o služebním poměru, podle kterého máte nárok na spoustu jistot a výhod. Například pokud onemocníte, budete při nemoci pobírat plat v plné výši v případě, že vaše pracovní neschopnost nebude delší než 30 kalendářních dnů (na rozdíl od těch, kteří pracují podle zákoníku práce a po dobu nemoci mají nižší příjem). Stejně tak se vám příjem nekrátí ani po dobu 9 dnů, když potřebujete doma ošetřovat své nemocné dítě mladší 10 let. Podle zákoníku práce zaměstnanci mají 40hodinovou pracovní dobu týdně, vy budete mít fond pracovní doby jen 37,5 hodiny týdně. Tyto hodiny si odsloužíte ve 12 hodinových směnách (většinou den-noc a následně 2 dny volna). Jako policista nebo policistka budete mít ročně 6 týdnů placené dovolené. Zaměstnavatel vám bude z Fondu kulturních a sociálních potřeb finančně přispívat na penzijní nebo životní pojištění.

Krajské ředitelství policie Olomouckého krajeZdroj: Policie ČR

Věrnost se u Policie České republiky opravdu vyplácí. Po 15 letech služby získáváte navíc k 6 týdnům dovolené ještě každoročně nárok na ozdravný pobyt v délce 14 dnů, který můžete podle své volby strávit regenerací s procedurami v lázních nebo sportovními aktivitami v místě svého bydliště, pokud nechcete odjíždět od své rodiny. Dalším benefitem je nárok na jednorázový finanční příspěvek, tzv. odchodné, které vám bude vyplaceno v případě, že se rozhodnete od policie odejít (nárok na něj vzniká nejdříve po 6 letech služby). Díky němu budete finančně zabezpečení i po přechodné období, kdy si budete hledat novou práci. Výše vašeho odchodného v závislosti na počtu odsloužených let může být až 6 násobek vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu. Po odsloužení 15 a více let máte v případě odchodu od policie nárok na doživotní výsluhový příspěvek, který podle počtu odsloužených let může měsíčně být až 50% vašeho průměrného hrubého měsíčního příjmu.

Krajské ředitelství policie Olomouckého krajeZdroj: Policie ČR

Pokud budete chtít, můžete ve služebním poměru strávit celý svůj aktivní pracovní život. Až získáte zkušenosti z výkonu služby, můžete využít možnosti kariérního růstu, tzn. na základě své žádosti anebo přes výběrové řízení máte možnost přejít na vyšší pozici a to buď na stejném útvaru, kde zrovna sloužíte, nebo na jiný útvar podle svého zájmu. U Policie České republiky máte k dispozici opravdu široké možnosti uplatnění v různých oborech. Můžete si najít to své, kde se bude cítit spokojení anebo kde navíc ještě zúročíte i své předchozí pracovní zkušenosti případně i studiem nabyté vědomosti. Dopravní inspektorát, operační středisko, odbor cizinecké policie, služba kriminální policie a vyšetřování, oddělení služební kynologie, oddělení kriminalistické techniky, pohotovostní a eskortní oddělení. Toto jsou jen příklady, oborů policejních činností je ještě mnohem více. Velkou výhodou je i skutečnost, že zůstáváte u stejného zaměstnavatele například i v případě, že se chcete nebo potřebujete v průběhu života odstěhovat do jiného města například za rodinou. U Policie ČR si v takovém případě můžete požádat o přeložení a začít pracovat na novém místě, zatímco vaše praxe i veškeré výhody stejně jako započítávaná délka odsloužených let vám běží dále.

Krajské ředitelství policie Olomouckého krajeZdroj: Policie ČR

Už během prvního roku, kdy se na základní odborné přípravě většinou v Holešově naučíte vše, co budete potřebovat znát a umět při výkonu služby, budete pobírat plat ve výši 25 720 Kč měsíčně a jako bonus dostanete náborový příspěvek ve výši 75 000 Kč. Po roce nastoupíte do terénu a váš plat se ihned zvedá o cca 5 000 Kč na 31 000 Kč měsíčně. Toto je základ platu, ke kterému můžete mít další příplatky, za práci ve svátek, přesčas a osobní příplatek. Dá se říci, že u nás každý má výši svého příjmu ve svých rukou. U toho, kdo je iniciativní a rychle se zapracuje, může být nárůst platu značný, např. po 3 letech až na 36 000 Kč. Zároveň všichni policisté a policistky mají automaticky ze zákona nárok na pravidelné navyšování platu každé 3 roky. Pro zajímavost průměrný služební příjem policistů a policistek v roce 2018 v Olomouckém kraji byl 41 433 Kč hrubého, za rok 2019 to bylo už 44 738 Kč hrubého.

Krajské ředitelství policie Olomouckého krajeZdroj: Policie ČR

Pokud máte maturitu, splňujete potřebné vzdělání pro nástup k Policii České republiky. Maturitu můžete mít ze střední školy nebo i ze středního odborného učiliště s maturitou. A vůbec není důležitý obor, který jste vystudovali. Jestli k nám nastupujete s vysokoškolským vzděláním, můžete mít rychlejší karierní postup. Pokud byste měli zájem nějakou vysokou školu teprve studovat, můžete ji u nás studovat při výkonu služby, případně i s nárokem na služební příjem a služební volno ke studiu.

 Jakmile úspěšně projdete přijímacím řízením, v okrese Přerov můžete nastoupit na Obvodní oddělení v Přerově, Hranicích, Lipníku nad Bečvou, Kojetíně a na Odbor cizinecké policie v Přerově. Chcete se stát policistou nebo policistkou kdekoli v Olomouckém kraji? Jste v produktivním věku a máte maturitu z jakékoliv střední školy nebo středního odborného učiliště s maturitou? Hledáte stabilní jistoty pro sebe a svoji rodinu? Pište na email nabor.olomouc@pcr.cz s uvedením vašeho telefonního čísla a adresy. Další podrobné informace máte k dispozici na webu nabor.policie.cz

 

Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, Odbor personální, Tř. Kosmonautů 189/10, 779 00 Olomouc