Paní senátorko, blíží se konec vašeho šestiletého mandátu. Z čeho máte za tu dobu největší radost?

Radost mám z toho, že mohu pomáhat ve svém senátním obvodu obcím, neziskovým organizacím, školám, podnikatelům, zemědělcům, ale i jednotlivcům. Ve školství si velmi cením toho, že se konečně podařilo po dlouhé době intenzivní práce prosadit zřízení pracovní skupiny pro předškolní vzdělávání a péči. Podařilo se zachránit dětské skupiny. Obcím pomáhám například v oblasti nedostatečného mobilního a televizního signálu. Hodně jsem řešila životní prostředí a čistírny odpadních vod. Jsou to jen příklady, je toho ve skutečnosti mnohem víc. 

Co konkrétně se Vám podařilo v rámci životního prostředí?

Čistírny odpadních vod jsou zejména pro menší obce a města problematické. Asi nejpalčivější je problém s jejich financováním. Kvůli malým rozpočtům je pro řadu obcí takový projekt nereálný a daleko přesahuje hranice jejich možností. Nová ministryně životního prostředí v srpnu představila možnosti dotací pro obce v CHKO Moravský kras. Již jsou spuštěny výzvy a ministerstvo připravilo tzv. výhodnou půjčku, kde je 1 % úrok, který se počítá až od kolaudace projektu. Dotace pro obce mimo chráněnou oblast budu dále sledovat.

Věnujete se také dopravě. Jaký je aktuální stav nové rychlostní silnice S73 mezi Brnem a Svitavami?

Takzvanou předinvesticí je realizace kruhového objezdu pod společností ALPS směr Boskovice. Povolení stavby, výkupy pozemků a výběr dodavatele se očekává na podzim a termín realizace je jaro 2023. Minulý rok jsem hodně bojovala za čtyřpruh silnice S73(D43) v úseku Svitávka-Moravská Třebová.  Začátkem roku jsem jednala s ministrem dopravy, který prověřil návrh Centrální komise MD ČR pro třípruhové uspořádání, které vydala. Připojily se ke mně obce i podnikatelé a společně jsme zaslali řadu argumentů pro 4pruh. Moje snaha se vyplatila a v úseku Svitávka-Moravská Třebová to bude silnice 4pruhá. Dobrá věc se podařilo, podpoří podnikání v našem regionu a v budoucnu to určitě ocení i další generace.

Není tajemstvím, že budete na podzim kandidovat znovu. Proč jste se tak rozhodla?

Práci v Senátu jsem si osvojila, moje účast na hlasováních je 99,07 %. Kolegové v různých orgánech mi dávají možnost být zpravodajem zákonů či navržených usnesení. Nominovala mě místní organizace KDU-ČSL Boskovice a dalších více jak třicet místních organizací z okresu Blansko. Dostala jsem důvěru od okresního výboru i konference a vedení strany, a toho si velmi vážím. Je to práce, která mě naplňuje a udělám vše proto, abych své voliče nezklamala.

Politik má mít blízko k lidem říká senátorka VítkováZdroj: Jaromíra Vítková/osobní archiv

 Zadavatel/zpracovatel: ODS, KDU-ČSL, TOP 09