Psal se rok 2018 a Petr Michálek na sebe výrazně upozornil, když se odmítl podílet na koalici s hazardním magnátem Ivo Valentou na zlínském magistrátu. Tím také nakonec dopomohl ke vzniku současné koalice, kde Valentovy Soukromníky nahradila trojice stran (Piráti, KDU-ČSL a ODS). Letos Michálek kandiduje do Senátu. Co jsou jeho priority a proč vlastně kandiduje? Ptali jsme se za vás.

Co vás přesvědčilo, že jste se rozhodl kandidovat do Senátu?
Dělám vždycky jenom to, v čem vidím smysl. Musím přiznat, že o nabídce kandidovat do Senátu jsem proto přemýšlel opravdu dlouho. Být pojistkou demokracie je sice velmi důležité, ale není to pro mě - já jsem pozitivní typ člověka, který spíše než aby něčemu zabraňoval, potřebuje něco tvořit. Ale pak mi došlo, že senátor je volený přímo a že je to vlastně takový místní ombudsman. A tak vznikl koncept nového typu senátora, který nehraje na sebe, ale pracuje pro rozvoj našeho regionu.

Takže když vás lidé zvolí, skončíte jako ředitel v divadle?
Ne. Ale den má samozřejmě 24 hodin a já vážně nechci být táta na telefonu. Proto svým voličům dopředu otevřeně říkám toto: Pokud vyhraji, vzdám se svého mandátu městského zastupitele (a tím pádem i členství v několika odborných komisích) - už proto, že senátor může zastupitelstvo kdykoli požádat o slovo. Kromě toho bych přestal režírovat a psát nové hry. Jedním dechem ale otevřeně říkám, že nechci opustit divadlo a všechnu svou spolkovou a dobrovolnickou činnost. Radě města bych navrhl snížení mé ředitelské mzdy ve prospěch mých nejbližších spolupracovníků.

Proč by vás tedy měl někdo volit?
Protože myslím a jednám pozitivně a chci lidi spíše spojovat, než rozdělovat. Jsem pracovitý a chci, aby náš region hrál zase hlavní roli. Jsme tu doslova na vedlejší koleji a já se s tím nechci smířit. A poslední důvod za mě řekl Bolek Polívka: “Ty to, Peťo, bereš vážně, ale přitom se nebereš vážně, to se mi líbí!”

Jaký je váš názor na rouškovné pro seniory?
Senioři si zaslouží přidat, tak jak mnoho lidí v této zemi, ale především si zaslouží přidat POZORNOST. Senior je přece někdo, od koho se máme učit, s kým máme mluvit a kdo nemá zůstat sám. Vyzval jsem proto vládu, aby si přestala hrát na ježíška, na kterého si musíte půjčit, a investovala raději naše peníze do programů na „přípravu na stáří“, vzdělávacích programů, individualizované péče, mezigeneračních projektů. Starý je totiž podle mne ten, kdo se přestane učit.

A co nemocnice? Jaký je váš názor?
Krajská nemocnice Tomáše Bati je symbol a i pro mne je to nostalgické místo, jelikož se tam narodily dvě ze čtyř mých dětí. Přestože se v Senátu nebude o této otázce nikdy hlasovat, vyjádřil jsem se k této otázce alespoň jako občan: Jsem pro novou nemocnici.  Jedním dechem ale dodávám, že kdyby to bylo na mně, snažil bych se nemocnici 21. století prosadit způsobem, který také odpovídá 21. století. Tzn. DIALOGEM, ne politikařením a urážením kohokoliv, kdo má jiný názor. Z divadla moc dobře vím, že mnohem důležitější, než budova jsou lidi, kteří v ní pracují. Plně se navíc ztotožňuji s tím, co řekl první ředitel Baťovy nemocnice Bohuslav Albert: „Cílem veškerého dění ve zdravotnictví musí být pacient.“

Mnoho lidí zaujala především vaše netradiční dodávka. Jak jste k ní přišel?
Stávala kousek od centra Zlína u hospůdky Pod Lipou. Nebyl tak problém dohledat majitele a zeptat se ho. Plácli jsme si po pěti minutách. 
Splnily se mi tak hned dva sny najednou. Mohu řídit legendární dodávku a hlavně mohu po regionu jezdit v pojízdné kanceláři, což je pro můj koncept senátora klíčové.

Kde se o vás mohou lidé dozvědět něco víc?
Kampaň si dělám sám. Nemám agenturu. Místo toho mám ale úžasný tým dobrovolníků, se kterým poctivě objíždím celý region a potkávám se s lidmi osobně. Jdu do toho osobně. Přesný harmonogram zveřejňuji na mém FB či na webu www.michalekdosenatu.cz
Najdete tam také můj volební program nebo krátký medailonek o tom, proč vůbec kandiduji.

Petr Michálek
- Je mu 43 let a má 4 děti
- Od roku 2010 ředitel Městského divadla Zlín
- Je členem Garanční rady Národního divadla
- Napsal a režíroval několik her. Mezi nejznámější patří například Ovčáček čtveráček, Upokojenkyně nebo Dobrý proti Severáku
- ve volbách 2018 byl zvolen zastupitelem města Zlína

 zadavatel: STAN/ zpracovatel: STAN