Z jaké vzdálenosti se sleduje televize

V Evropě je za průměrnou sledovací vzdálenost od středu obrazovky považována vzdálenost 2,7 metru – tento údaj vychází z vlastností lidského oka, jeho schopnosti vnímat ostrost a rozlišit detaily a samozřejmě také z nejčastějšího rozlišení obrazovky. Pokud sledujete obrazovku z této vzdálenosti - jaká je ideální úhlopříčka, kterou byste si měli pořídit?

Jaká je ideální úhlopříčka

Různé technologie poskytují různou kvalitu obrazu, ta také upravuje vzdálenost, z níž je ideální televizi sledovat. Vše si vysvětlíme na příkladu televize UltraHD neboli 4k. V této kvalitě u nás nevysílá žádná televize, na satelitu nebo přes internet ale můžete některé programy v této kvalitě sledovat, další variantou jsou Blueray disky. Toto ultra vysoké rozlišení umožňuje zobrazovat až čtyřikrát více detailů než rozlišení FullHD.

Pro uvedenou vzdálenost je optimální velikost obrazovky 70“, což je úhlopříčka o velikosti 178 cm. Se snižující kvalitou obrazu se snižuje i sledovací vzdálenost. Právě z toho důvodu se už ani nevyrábí televize UltraHD, které mají úhlopříčku menší než 40“, protože ideální sledovací vzdálenost by byla tři čtvrtě metru.

Rozhodně se proto nebraňte velkým obrazovkám ani v případě, že televizi kupujete do malého bytu a sledovací vzdálenost není příliš velká. S velikostí obrazovky a kvalitou obrazu jen poroste váš zážitek ze sledování vašich oblíbených pořadů.

TIP: Televizi vybírejte u výrobců, kteří veškerý vývoj nejen následují, ale sami se jej účastní, podívejte se na aktuální nabídku kvalitních televizí 4k UltraHD!

Další tipy, jak vybrat televizi

Při výběru televize se nezaměřujte jen na kvalitu obrazu, ale nastudujte si také další parametry. Doporučujeme se zaměřit především na:

Zvuk: Chcete slyšet zvukový podkres filmu jako v kině? Na špici zvukových formátů je v současné době systém Dolby Atmos, který dokáže vytvořit opravdové domácí kino, a to i se zabudovanými reproduktory (bez potřeby rozmisťovat samostatné reproduktory po místnosti).

Smart TV: Chytré televize jsou vybaveny řadou doplňkových funkcí, díky kterým není sledování televize jen jednostranným proudem obsahu. Můžete si sami volit, co si na televizi pustíte, zda se vrátíte při sledování nazpět, pustíte si pořad ze záznamu nebo budete sledovat bonusové materiály. Takzvané hybridní sledování televize je možné na chytrých televizích po stisknutí červeného tlačítka, po němž dostanete na různých kanálech širší nabídku obsahu i přístup k archivu.

Zdroj: Number One Digital s.r.o.

TIP: Přečtěte si článek, jak vám technologie pomůžou zabavit děti doma, ať už hledáte zábavu, vzdělání nebo pohyb.