Jeho hlas může brzy znít i v horní komoře Parlamentu České republiky, tedy v Senátu, kam se rozhodl kandidovat. „Chci, aby můj hlas byl užitečný lidem z celé České republiky, ale samozřejmě Brno je pro mě vždy na prvním místě. Budu hájit tradiční hodnoty evropské civilizace, zájmy obyčejných lidí milujících svoji zemi, svoje město či vesnici, svoji rodinu. Můj hlas bude lidi spojovat a ne rozdělovat. Občan České republiky, Brňan, bude vždy středem mého zájmu.“

Čtyřiašedesátiletý Jaromír Ostrý, vystudovaný herec a novinář, celý svůj dospělý život strávil v Československém, posléze Českém rozhlase. Prošel mnoha profesemi – slovesný režisér, šéfredaktor, moderátor, ředitel. Slyšeli jste ho v zábavných pořadech Trefa a Jak na tom jsem, pane doktore, populární je také Stříbrný vítr (jeho hosty jsou vždy ženy, které mají, jak známo, duši), už 23 let režíruje legendární cyklus Toulky českou minulostí. Současný ředitel ČRo Brno a Zlín učinil důležité rozhodnutí: „Svůj život v rozhlase jsem naplnil po okraj a za krásně prožitý život v rozhlase a v Brně chci také něco vrátit. Cítím, že zejména Brnu mám co dobrého vracet. A práce v Senátu je pro to ta nejlepší příležitost. Udělat něco pro Brňany.“

S jakými prioritami do voleb v senátním obvodu 59 Brno jdete?

Ty základní jsou tři.

První: Nechci žít v rozdělené společnosti. Považuji snahy o rozeštvávání lidí za velmi nebezpečné. Jak to často končí jsme viděli v minulosti a bohužel vidíme i v současnosti všude kolem sebe. A ty výzvy k mobilizaci a k bitvě mohou být zničující. Pod pláštíkem boje za cosi jsou ve skutečnosti osobní zájmy těch, co to hlásají.

Druhý: Když večer kráčím Brnem a proplétám se stovkami bavících se mladých lidí, říkám si, kde jsou vaši rodiče a jejich rodiče? Bojím se, že ti sedí doma u televizí a místo, aby si života užívali, tak spíše přežívají. Chci podpořit programy pro seniory, přesvědčit důležité lidi v Brně, aby senioři měli svoje centrum, kde se budou bavit, vzdělávat, sportovat, scházet se.

Třetí: V červnu jsem v rozhlasovém rozhovoru s Pavlem Rychetským, předsedou Ústavního soudu, vzpomenul 50. výročí vzniku tzv. 2 000 slov a zeptal jsem se, co byste dnes napsal do 2 000 slov? Pan předseda odpověděl, že ho nikdy nenapadlo, že třicet let po revoluci nám budou vládnout úředníci. Ano, chci se přičinit o kvalitní a užitečnou veřejnou správu.

Pokud se bude konat druhé kolo senátních voleb, pravděpodobně vyzvete Mikuláše Beka, rektora Masarykovy univerzity. Proč by měli dát voliči přednost Vám?

Budu senátorem na celý úvazek, žádné další zaměstnání. Myslím, že Brňanům a Brnu dobře rozumím, že si rozumíme navzájem. Celý život jsem hrál fér s našimi posluchači a ti to dozajista poznali. A tak to bude i v mé nové činnosti. Vedle témat, která jsem už jmenoval, bude mojí doménou i svět médií, jejich nestrannost a vyváženost, jejich užitečnost. Jsem zastáncem svobody na jedné straně a zodpovědnosti na straně druhé.  Kdo zná mého protikandidáta pochopil jistě z výše uvedeného, že má možnost si vybrat z dvou rozdílných kandidátů. 

Co Vám dala práce v rozhlase?

Úžasná setkání. Stovky nezapomenutelných herců v mém režijním období. Neopakovatelný pocit živého vysílání s lidmi nejrůznějších profesí. Lidí světoznámých i těch našich blízkých. Vědců, umělců, ale také politiků. Rozhlas mi dal i ženu a děti. A hlavně schopnost poznat po hlase, zda je ten člověk dobrý či zlý. A vím, že těch dobrých je stále u nás dost. Mladých i těch dříve narozených. A lidem, které cestou z Veveří ulice denně potkávám, se kterými se na sebe vždy usmějeme, lidem poctivým, lidem úspěšným i těm, kteří na úspěch čekají, těm, co mají právě trable, těm všem chci být užitečný. Brněnský hlas v Senátu.

Mohu ještě krátkou prosbu?

Prosím.

Milé Brňanky, milí Brňané, přijďte k volbám. Ukažte, že vám není jedno, kam česká společnost spěje. A pokud zvolíte silný hlas pro tradiční hodnoty, nezklamu vás.