Při výrobě tradičních Strážnických brambůrků hledí Hobžovi i na ekologii
Ekologie je stále větším tématem a firmy, které kladou důraz na udržitelnost a šetrnost k životnímu prostřední nejsou výjimkou. Jednou z nich je také Petr Hobža SNACK, a.s., tradiční český výrobce brambůrků. Ta letos nainstalovala a spustila novou výrobní linku, která díky inovované technologii zcela eliminuje veškerý zápach ze smažení a řeší tak problémy s dopadem na naše ovzduší.
Rodina Hobžových smaží brambůrky už více než 30 let. Na počátku úspěchu stály velké pánve na smažení řízků a bufet s občerstvením u letního kina, dnes firma vyrábí přibližně 1,2 tuny brambůrků za hodinu. Křupavé bramborové lupínky, které neprochází procesem blanšírování a zachovávají si tak charakteristickou bramborovou chuť, jsou oblíbené nejen v tuzemsku, ale také na Slovensku, v Polsku nebo v USA. Firma se letos zaměřila na inovace ve výrobě a spustila novou výrobní linku, která zcela eliminuje veškerý zápach ze smažení.
Brambůrky jsou vyráběny z těch nejkvalitnějších surovin, dle tradičních receptur, avšak inovovanou technologií s nulovým dopadem na životní prostředí. Olejové látky nejsou totiž vypouštěny do ovzduší, ale slouží jako zdroj tepla pro ohřev vody. Přitom vzniká odpadní teplo, které je využíváno k ohřevu teplé vody nebo vytápění samotného objektu. „Ani když člověk vyleze nad střechu u vyústění páry z kotle, není schopen rozpoznat, že se jedná o výrobu smažení brambůrek," vysvětluje Libor Hobža, výrobní ředitel PETR HOBŽA SNACK.
Společnost tak jako první ve svém oboru definitivně vyřešila problém se zápachem ze smažení. Kromě toho spustila firma také novou výrobní linku, která pomůže zčtyřnásobit kapacitu celé výroby. Jedná se o největší investici v historii celé firmy. Doposud firma vyráběla půl tuny brambůrků za hodinu, s novou technologií to budou brzy necelé dvě tuny bramborových lupínků za pouhou hodinu. „Po kompletním nainstalování nové technologie budeme schopni vyrábět šest různých příchutí najednou, zatímco v tuto chvíli vyrábíme pouze jednu příchuť," uzavírá Libor Hobža.