Stavební sezóna je v plném proudu. Na mnoha místech severních Čech opět nacházíte rozkopané ulice a silnice. Některé z nich jsou naše stavby. Bohužel jsou s tím spojená i některá dopravní omezení, za které se omlouváme. Stavební sezóna, kdy můžeme provádět obnovu našich sítí, vedených převážně v komunikacích, je totiž limitovaná klimatickými podmínkami. V zimě stavby v předstihu připravujeme a soutěžíme, abychom mohli co nejdříve začít „kopat", samozřejmě záleží na lokálních podmínkách a plánovaných koordinacích staveb.

Zdroj: SVS


Rostoucí podíl z ceny vody do obnovy majetku


Obnova majetku je pro SVS trvale v centru zájmu, takže se Plán financování obnovy jako součást Podnikatelského záměru daří plnit. V roce 2017 bude SVS investovat do majetku 1,31 miliardy korun. Jde o vlastní prostředky SVS z ceny vody. Dělí se v poměru 86 % na obnovu vodohospodářského majetku (1,123 miliardy korun) a 14 % na strategické investice, vyvolané legislativou (187 milionů korun). Podíl určený k obnově majetku je letos rekordní, na rozdíl od situace před deseti lety, když bylo nutné uskutečnit strategické investice v oblasti čištění odpadních vod, tehdy SVS na obnovu majetku mohla vynaložit pouze 53 %.


Koordinací k úsporám


SVS se zároveň snaží své stavby koordinovat s vlastníky ostatních sítí vedených v komunikacích, s vlastníky a správci komunikací a samozřejmě i se svými akcionáři, městy a obcemi, které v místě rekonstrukce vodárenských sítí následně provádějí své investiční akce, obnovy povrchů komunikací či rozsáhlejší revitalizace. Důsledkem je nejen zkrácení doby, která obyvatelům přináší komplikace v dopravě, stavební hluk a prašnost, ale i finanční úspora v důsledku rozdělení nákladů mezi zúčastněné investory.


Investice do vodárenské infrastruktury v regionu SVS v roce 2017


Investice do majetku v rámci investičního plánu SVS pro rok 2017 jsou po okresech v rámci Ústeckého a Libereckého kraje stanoveny v uvedených objemech:


investice pro okres celkem (obnova a strategické)

Česká Lípa          18 staveb .........108 mil. Kč
Jablonec n. N.    14 staveb ......... 57 mil. Kč
Liberec                19 staveb ........ 114 mil. Kč
Chomutov          20 staveb ......... 107 mil. Kč
Děčín                   19 staveb ......... 152 mil. Kč
Louny                  29 staveb ........ 108 mil. Kč
Litoměřice         24 staveb ......... 86 mil. Kč
Most                    25 staveb ........128 mil. Kč
Teplice                 29 staveb ........127 mil. Kč
Ústí n. Labem    21 staveb .........132 mil. Kč


K finančním objemům uvedeným pro jednotlivé okresy je nutno připočíst další prostředky v celkové výši 95 mil. Kč, určené na více než 200 drobných stavebně-strojních rekonstrukcí mimo rámec jmenovitých staveb zařazených do investičního plánu (např. doplnění zabezpečovacích systémů objektů, rekonstrukce elektroinstalace, výměna dílčích částí technologií typu čerpadla aj.), a prostředky určené na inženýrsko-projektovou činnost související s přípravou a realizací všech staveb plánu 2017.


Některé stavby zahájené loni přešly do letošního roku. Nyní je z nich v realizaci již jen jediná, a to v okrese Liberec: Žďárek – rek. vodovodu (dokončení IX/2017).

Zdroj: SVS

Nyní jsou v realizaci v okresech Libereckého kraje tyto jmenovité stavby z investičního plánu 2017, s termínem dokončení:

Okres Česká Lípa: Mimoň Komenského a Růžová ul. – rek. kanalizace a vodovodu (VI/2017), Doksy Staré Splavy, Lázeňský vrch – rek. vodovodu a kanalizace (XII/2017), Okna – rek. vodovodu (VIII/2017), Česká Lípa Bezručova a Arbesova ul. – rek. vodovodu a kanalizace (VIII/2017), Česká Lípa ul. B. Němcové – rek. vodovodu a kanalizace (IX/2017), Sosnová – rek. kanalizace (IX/2017),


Okres Jablonec nad Nisou: Jablonec n. N. Vrkoslavice Blanická ul. – rek. kanalizace a vodovodu (VII/2017), Jablonec n. Nisou ul. Na Hutích a SNP – rek. kanalizace (IX/2017), Rychnov u Jablonce n. N. Lužická ul. – rek. vodovodu (IX/2017), Jablonec n. Nisou ul. M. Švabinského – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017),


Okres Liberec: Jablonné v P. Švermova ul. – rek. kanalizace a vodovodu (VI/2017), Český Dub Zámecká ul. – rek. vodovodu (VI/2017), Hrádek n. Nisou ul. Zahradní, Zlatá výšina a okolí – rek. vodovodu a kanalizace (VII/2017), Liberec ul. Dr. M. Horákové – rek. kanalizace a vodovodu I. etapa (VII/2017), Paceřice Studnice – rek. vodovodu (VII/2017), Hrádek n. N. Oldřichovská ul. – rek. kanalizace a vodovodu (VIII/2017), Liberec Vítězná ul. – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017), Liberec Metelkova ul. – rek. kanalizace a vodovodu (IX/2017), Liberec Volgogradská ul. – rek. vodovodu (X/2017), Liberec ul. Pod Sadem míru a Ševčíkova – odstranění dvou výústí (X/2017), Jeřmanice – rek. vodojemu (X/2017), Liberec Janov Důl Volgogradská ul. – rek. vodovodu (X/2017), Bílý Kostel n. N. Panenská Hůrka – náhrada zdroje (X/2017), Liberec dolní centrum – rek. kanalizace a vodovodu (VIII/2018), Liberec Rumunská – rek. vodovodu (X/2017), Hrádek n. N. K Bytovkám – rek. vodovodu (IX/2017).

Zdroj: SVS