V současné době má většina škol na svých stránkách informaci o tom, jaké požadavky bude mít na uchazeče při přijímacích zkouškách. Pokud je na webu školy ještě nevidíte, očekávejte, že škola je zveřejní do 31. ledna 2016. Většina gymnázií v Brně bude při přijímačkách používat státní (Cermat) testy, setkat se ale můžete i s testy Scio, případně kombinací obou. Některé školy zařazují do přijímacího řízení i své vlastní testy, talentové zkoušky, nebo pohovory.

Vím, co mě čeká, jak se připravit?

Ve chvíli, kdy znáte požadavky školy, můžete se pustit do vytvoření strategie přípravy. Na úvod je vhodné udělat si některý z testů zdarma. Na stránkách Cermat jsou dostupné ukázky státních přijímaček a Scio testy najdete na www.scio.cz/zdarma. Ve chvíli, kdy je rozhodnuto o škole, a tedy i o typu přijímaček, je na místě zvolit plán přípravy. Při plánování je dobré vycházet z toho, jaký typ přípravy komu vyhovuje.


Obecně lze volit mezi domácí přípravou ve formě testů nebo kurzů a prezenčními kurzy. Pro přípravu doma je možné volit mezi on-line testy nebo testy v papírové podobě. Výhodou obou je možnost přípravy v klidu domova, v čase, který si uchazeči sami zvolí. Při absolvování tohoto typu přípravy získají představu o úrovni své připravenosti, dostane se jim srovnání s ostatními uchazeči a získají rovněž doporučení, na co se dále zaměřit. Tyto formy přípravy jsou vhodné pro samostatněji pracujícící uchazeče, kteří mají sebedisciplínu, případně na ně mohou dohlížet rodiče. Pro děti, které potřebují pevně dané termíny a přítomnost lektora, jsou vhodné prezenční kurzy, začínají v Brně v únoru, nebo pak jejich intenzivnější formu v dubnu.

Proti stresu pomáhá vyzkoušet si přijímačky nanečisto

Všem uchazečům o studium se vyplatí, pokud si vyzkoušejí přijímačky nanečisto. Mohou být buď ve formě on-line – ty je možné si vyzkoušet kdykoli v průběhu roku nebo všem, kdo bojují se stresem, je vhodné doporučit vyzkoušet si tzv. srovnávací zkoušky. Ty probíhají na mnoha školách a uchazeči si na nich vyzkoušejí reálnou atmosféru přijímacích zkoušek. To jim dá větší jistotu, protože budou vědět, co je čeká při samotných přijímačkách. Výstupem je srovnání s ostatními uchazeči a doporučení další vhodné přípravy. Pro důkladnou přípravu je možné využít také balíčky komplexní přípravy.

Užitečné informace k přijímacím zkouškám včetně termínů nebo k možnosti odebírat úlohy na mobil zdarma najdete na www.scio.cz/jdemenagympl.