Už tento týden se v Prušánkách konají hned dvě akce, které přinesou jejich návštěvníkům letní pohodu a zajímavé kulturní zážitky. V pátek 22. června se zde uskuteční Svatojánská noc a následující den pak oblíbená vinařská akce K Nechorám do sklepa. Také o prázdninách se mají obyvatelé a návštěvníci Prušánek nač těšit.

Svatojánskou noc oživí vystoupení kaskadérů a ohňová show

Svatojánská noc se bude konat v Prušánkách v pátek 22. června 2018 v parku u koupaliště na konci vesnice směrem k Nechorám. Program začíná v 17.30 hodin.

V 18 hodin se představí profesionální kaskadérská, divadelní a šermířská skupina Štvanci z Brna se svým vystoupením Kavalír a tanečnice. Její druhé vystoupení s rytířskými a ohňovými ukázkami začne v 19.15 hodin. Skupinu Štvanci z Brna tvoří šermíři, jezdci, kaskadéři a dubléři, kteří se podíleli na více než třiceti filmových projektech z produkce USA, Kanady, Francie, Velké Británie, Itálie, ČR a SR – například na filmech Král Ubu, Andělská tvář, Bathory, Poslední legie, Borgiové a dalších. Ohňovou show, kterou oficiální program pro děti končí, bude na Svatojánské noci předvádět skupina umělců Firelovers, jejich představení nese název Detonation a začne ve 21.30 hodin. O hudbu se postará DJ Boeing – Roman Antoš.

V Prušánkách se Svatojánská noc konala poprvé v roce 2004, takže dnes už můžeme říci, že to je tradiční akce. Koná se vždy v pátek před svátkem sv. Jana. První část programu je určená dětem. Mohou tancovat na diskotéce, vyřádit se na skákacím hradě a vyzkoušet si, jak se používaly historické zbraně, nebo se podívat na historická řemesla. Součástí akce bývá soutěž pro děti o vílu a rytíře svatojánské noci.

Vstupenky na akci jsou slosovatelné, losují se zvlášť ceny pro děti a zvlášť pro dospělé.

K Nechorám do sklepa

Již devátý ročník letních otevřených sklepů ve vinařské vesničce Nechory se uskuteční v sobotu 23. června.

Od 10. do 19. hodiny bude takřka za každého počasí otevřeno na dvě desítky sklepů nechorských vinařů. Na akci se platí celodenní jednotné vstupné. Každý návštěvník obdrží tištěného průvodce s propiskou, skleničku s nosičkou a identifikační pásek na ruku, který jej opravňuje k celodenní degustaci vzorků ve všech 20 sklepech. Na poslední straně průvodce jsou kupony na nákup vína.

Pro ubytované mimo Nechory či přespolní bude zajišťovat dopravu zdarma z vlakového nádraží Břeclav po obvyklých trasách Nechorský expres a svozový autobus.

Na akci nebude chybět doprovodný program, v něm zahraje v době od 18.00 do 24.00 hodin k tanci a poslechu cimbálová muzika Verbuňk. O občerstvení se po celý den budou starat Vinné sklepy u Jeňoura, Penzion Nechorka a drobní prodejci v centru Dolních Nechor. Během dne bude jezdit po areálu vinných sklepů koňský povoz, který mohou zájemci využít k projížďkám ke sklepům do Horních Nechor nebo po nechorských vinohradech.

Více informací o akci, předprodeji vstupenek a o ubytování najdete na internetových stránkách: www.nechorstivinari.cz

Noční soutěž dobrovolných hasičů O pohár starosty obce

Další tradiční letní akcí v Prušánkách je noční soutěž hasičů O pohár starosty obce. Ta bude letos v sobotu 4. srpna v parku u koupaliště. Hlavním pořadatelem jsou prušánečtí hasiči, akce se zúčastňuje na třicet družstev mužů a žen. Jejich zápolení nabídne návštěvníkům velkou podívanou. Zahájení je naplánováno na 20.30 hodin, poslední soutěžící se rozbíhají kolem jedné hodiny po půlnoci.

Výčet zajímavých letních akcí v Prušánkách lze zakončit srpnovými Krojovanými hody ve dnech 12.-14. srpna a Rozloučením s prázdninami 24. srpna.