Obecně vzato jsou dvě varianty – denně sestavovat krmnou dávku sám nebo sáhnout po kompletních vyráběných krmivech. Pokud nejste chovatel na plný úvazek, jistě upřednostníte spolu s 95% chovatelů druhou variantu. A nastává takřka sisyfovská práce, tedy výběr značky. Pes ani kočka nám nemají šanci poradit, zkrátka musí brát, co jim dáme. Známky nekvalitní stravy se projeví až v řádech týdnů či měsíců, někdy „jenom" zkrácením délky života, a náprava nebývá snadná.


Zejména pro globální a supermarketové obchodníky je dnes hledisko spokojenosti a kondice zvířete mírně v pozadí, do popředí se dostává ovlivnění kupní síly, tedy majitele. Obal potisknutý spokojenými pejsky a kočičkami vylizující misku, div nesepisující děkovné dopisy výrobcům, rozhodně není podstatné sdělení, ze kterého je patrná kvalita, složení a původ obsahu. V dnešní době je naopak odvahou postavit marketing prodeje na složení krmiva včetně původu surovin, nikoliv na sentimentu kupujícího. Příkladem otevřené kompletní informace, inspirací a zdrojem řady užitečných rad je web kanadské Kádevítky v češtině krmivok9. I proto jsou kanadská krmiva pokládána za absolutní špičku.

Porovnání deklarace - složení kvalitního kompletního krmiva proti ošizenému.

Zlaté pravidlo – čtěte složení! Pokud musíte pátrat lupou mezi zmiňovanými obrázky spokojených zvířátek, zřejmě výrobce investuje do marketingu více, než do surovin. A pravděpodobně vám ledacos tají. Pár záchytných bodů:

  1. Směsné suroviny, převážně rostlinného původu (vedlejší produkty rostlinného a živočišného původu, rostlinné oleje) obsahují krmiva s nejnižší stravitelností a využitelností nutričních látek. Náhražková krmiva z vedlejších produktů (čti správně: z odpadů) jsou i za dvacku za kilo předražená.
  2. Individuálně deklarované suroviny (např. kuřecí moučka, čerstvé maso, obilné mouky apod.) a žádné směsi vedlejších produktů z výroby potravin vždy značí krmivo vyšší kvality, které naplňuje potřeby psa. Vyznačuje se vyšší stravitelností a využitelností přítomných nutričních látek. A tím samozřejmě nižší spotřebou a v důsledku i úsporami na krmení i veterinární péči.
  3. Čím podrobnější deklarace jednodruhových surovin s přídavkem zdravotních doplňků (vitamíny a minerály), tím jasnější známka krmiva nejvyšší kvality a nejlepšího působení.

Názvům surovin musíme rozumět, jako rozumíme složení jogurtu nebo paštiky. Nesrozumitelnost je přímý ukazatel k nedůvěře – vždyť si můžeme vybrat jiný výrobek, který se svým složením může otevřeně chlubit.


Kvalitní kompletní krmivo je vyrobené převážně z masa a masových mouček (v největší oblibě je kuřecí), vitamíny stabilizovaného živočišného tuku, plnohodnotných obilných mouk a dalších surovin, včetně bylin. Hlavní vlastnosti jsou: vysoký obsah energie, výživná hodnota, lehká stravitelnost. Mizerné krmení psa opotřebovává, kvalitní strava dělá kondici a délku života.

Více informací na téma jak správně krmit a o krmivech K-9 zde.