Mnozí z nás si práci v bance představují spíše jako rutinu než dobrodružství. Jak však doopravdy vypadá pracovní den bankovního poradce a co zajímavého nabízejí banky zaměstnancům, o tom jsme si povídali s Petrou Synkovou, ředitelkou firemního centra Komerční banky v Pardubickém kraji.

Jak byste popsala vlastní kariéru v Komerční bance?

Bylo mi čerstvých třicet a byla jsem po mateřské dovolené, když jsem šla na pohovor. Měla jsem být hypoteční poradkyní. A vyšlo to! Po třech letech jsem pokračovala jako bankovní poradkyně pro firemní klientelu, což mě velmi bavilo. Dnes to bude téměř rok, co vedu tým firemního centra a neměnila bych. Prostě člověk se nesmí bát udělat krok do neznáma.

Někdo namítne, že činnost bankovního poradce není pro každého. Co by mělo případného zájemce přesvědčit, že tato práce stojí za to?

Potkávám se každý den s inspirativními lidmi. V podnikatelském segmentu je navíc zajímavé sledovat, jak firmy fungují a rostou. Nejkrásnější pocit je, že i naší zásluhou se dál rozvíjejí – a pak se vám pochlubí, co vybudovali.

Jak vlastně vypadá běžný den bankovního poradce?

V případě firemní klientely si domlouváte schůzky přímo v dané firmě. Předem se připravíte, pak vše projednáte a po návratu do kanceláře zpracujete podklady. Následuje příprava smluvních dokumentů, případně ještě upřesňující konzultace ohledně dalších možnosti. Samozřejmě také vyřizujete telefonické a e-mailové požadavky. Dost času věnujete i školení.

Práce v pobočce je hlavně o lidech, o zákaznících. Prozradíte i něco ze zákulisí?

Přímo řídím pět spolupracovníků a k tomu šest menších poboček. Všichni táhnou za jeden provaz a jsou to opravdu týmoví hráči. Chodíme na společné obědy a týdenní porady někdy pracujeme v kavárně, abychom si den hezky nastartovali.

Co vám v této souvislosti přináší největší radost?

Docílené úspěchy. Úsměvy kolegů, když se jim povede pěkný obchod nebo je pochválí spokojený zákazník.

Lákadlem firem hledajících posily bývají benefity. Čím si hýčkáte zaměstnance u vás?

Velmi mě potěšil náš nový benefit, tzv. narozeninový den, který může každý prožít podle svého. Skvělé jsou volné dny na studium a samozřejmě také pružná pracovní doba a práce z domova.

Pokud by někdo přišel a řekl by, že chce kariérně růst a rozvíjet svůj talent, co mu odpovíte? Je i pro něho KB správnou volbou?

Je. Banka nabízí spoustu vzdělávacích kurzů a rozvojových programů jak pro nováčky, tak pro zkušené zaměstnance. Sama jsem absolvovala talentový program a kurz typologie.

Proč by se člověk měl rozhodnout pro práci v Komerční bance?

Kromě toho, že jde o stabilního a perspektivního zaměstnavatele, tak pro mě jsou rozhodující dobré mezilidské vztahy, a to, abych do práce chodila s úsměvem. Což se mi splnilo.