Zámek, dominanta města, letos doslova otevře svou bránu. Očkova ulice získá další přístupnou příjemnou část zeleně přímo před čelní stranou zámku. A navíc novou atraktivitu – městskou vinici. Lobkowiczké zámecké vinařství zde chystá novou viniční trať, která bude slavnostně otevřena 11. 6. při Roudnickém koštu. Již dnes si můžete v informačním centru zamluvit svou sazenici. Tím však rozšířená nabídka zámku nekončí: vedle prohlídky kaple a hradu z nádvoří se prohlídka rozšiřuje o další prostory se zapůjčenými uměleckými díly.

Již tradičně je v provozu také prohlídka spodní části románského hradu v části nad mostem, přístupná ze spodní části Karlova náměstí, kde je možné během prohlídky ochutnat dva druhy roudnických vín. Nově je plánován, snad se podaří na prázdniny zprovoznit, na přilehlém venkovním prostoru stánek vinařství s nabídkou kolekce místních vín, což ocení zejména návštěvníci města. Ti až sem mohou dojet také na koloběžce z úpatí Řípu přes Rovné, Vesce, po modré značce a zde svou pouť ukončit a ochutnat víno. A pokud by je víno a jeho produkce zajímala ještě více, mají možnost si ve vybrané dny prohlédnout si přímo vinařství společně s degustací nebo se zúčastnit degustace v hradu. Zajímavá je možnost využití trasy Polabskými stezkami za vínem a poznáním – konkrétně okruhu kolem Sovice a vyjma sklizně volně přístupné vinice Lobkowizckého zámeckého vinařství.

Neméně významnou památkou je chrám Narození Panny Marie s areálem bývalého augustiniánského kláštera. Současní představitelé místní katolické farnosti si spolu s dobrovolníky uvědomují nejen duchovní význam tohoto místa a celý komplex otevírají veřejnosti pro prohlídky nebo alespoň možnost nahlédnutí do samotné kostelní části. Nejen farníkům, ale všem lidem dobré vůle slouží Klášterní klub – improvizovaná kavárna v klášterním traktu, která evokuje dobu dávno minulou a spolu s například nabídkou likéru od řádových sester z Doksan láká na prohlídku kláštera samotného. Vždyť tajemné jezírko pod středověkou stavbou a tichý ambit patří mezi poklady podřipské metropole – města, kterému svou základní podobu vtiskli pražští (arci)biskupové a letos již 225 let město vévodské.

Pro cestu od zámku k chrámu lze využít značenou trasu okruhu Roudnické památky, která vás zavede z Karlova náměstí na klidnější náměstí Husovo, pozve vás k vystoupání na ochoz starobylé věže Hláska s překrásným výhledem na České středohoří, meandr řeky Labe i někdejší židovskou čtvrť. Nejen o ní vám rádi řeknou v Podřipském muzeu, kolem nějž trasa na náměstí Jana z Dražic pokračuje. Muzeum nabízí řadu artefaktů nejen z místní historie a pro pochopení vývoje oblasti Podřipska stojí za návštěvu. Lze zde také domluvit prohlídku židovského hřbitova a někdejších čtvrtí těchto obchodně činných obyvatel města.

Zapomenout nesmíme na dvě přístupné kaple – sv. Josefa a sv. Viléma. Právě kapli sv. Viléma nesmíte minout při procházce zmiňovaným okruhem. Nedávno restaurované interiéry stojí za návštěvu. A skoro na samý závěr trasy je třeba navštívit Kratochvílovu rozhlednu, zvanou po významném buditeli. Výhled na Říp vám sice nenabídne, ale zato kolem ní vede nenáročná modrá turistická značka, která vás tzv. Čechovou alejí dovede k příjemné hospůdce Štípárna a dále až do Rovného pod Řípem. Tam se určitě zastavte v prodejně Dílny lidových tradic – protože právě řemesla a zemědělství byla odpradávna tím hlavním, čím se obyvatelé Podřipska a celé oblasti Zahrady Čech živili a mnozí dodnes živí. Je vhodné si, právě pod památnou horou Říp, tradice připomenout. Pokud se vám na Říp nechce, stačí seběhnout od rozhledny po památkové trase až ke Galerii moderního umění a v klidu bývalé zámecké jízdárny si prohlédnout aktuální či dlouhodobou výstavu umění, která je součástí naší kultury.

Veškeré informace k turistické sezóně získáte v Informačním centru Roudnice nad Labem na Karlově náměstí, kde si můžete vyzvednout celou sadu letáčků k oblasti Podřipsko „Výlet na Říp", stejně tak k celé destinaci České středohoří. Zároveň zde získáte informace o turistické dopravě – lince T5 Podřipský motoráček, který vyráží směrem do Libochovic kolem Řípu a přes malé, ale překrásné Mšené - lázně. Cykloturistům nabídnou informace o Labské stezce směrem do Terezína a Litoměřic, nebo proti proudu do Mělníka. Ulehčit cestu si můžete díky pravidelným linkám cyklobusů Dopravy Ústeckého kraje či Cyklobusu i pro pěší do Českého středohoří a Podřipska, jejichž jízdní řády jsou rovněž k dispozici. Pokud si chcete ověřit všechny informace o otevíracích dobách, ale i vhodných akcích v termínu vašeho výletu nebo další cíle v okolí, není nic snazšího, než navštívit nové městské turistické stránky www.vyletnarip.cz.