Na přípravě ryb k uzení si dejte záležet
Očištěné, dobře vymyté a osušené ryby před vlastním uzením nasolte a nechte 6-12 hodin odležet při teplotě 5 °C. Správné nasolení je alfou a omegou úspěchu. Při suchém nasolování je třeba hřbet ryby nasolit silněji než tenké břišní stěny. Rovnoměrného nasolení docílíte také naložením do solného láku v poměru cca 10:1. Jestliže chcete více či méně potlačit rybí chuť, můžete použít koření, jako jsou roztlučené jalovcové bobule, rozemletý pepř, jemně nasekaná cibule nebo dokonce česnek. V případě nouze je ale i pouhé nasolení dostačující. Poté ryby osušte a nechte prohřát na pokojovou teplotu.

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Vyberte správné dřevo
Na roztopení udírny použijte jakékoliv čisté měkké dřevo, bez kůry, hniloby a hlavně bez jakýchkoliv nátěrů a barev! Na uzení používejte zdravé a čisté tvrdé dřevo bez kůry, nejlépe dubové nebo bukové, ale lze použít i březové, olšové, jasanové, topolové a z ovocných stromů dřevo z jabloně. Dřevo zasypávejte navlhčenými pilinami z tvrdého dřeva k získání požadovaného kouře a regulaci teploty na 75 °C. Na konci uzení můžete přitopit v malém množství švestkovým dřevem, pouze ale pro aromatizování masa, protože pokud byste jím topili po celou dobu, získalo by maso štiplavou chuť. 

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Servírovat budete voňavou rybu se zlatavou kůžičkou
Do roztopené udírny vložte rošty a připravené ryby o pokojové teplotě tak, aby se vzájemně nedotýkaly a aby k nim měl kouř přístup po celé jejich ploše. Rozevírat břišní dutiny není třeba, kouř tam i tak pronikne. Drobné rybky jako plotice, malé cejny apod. napíchněte přes oči na dráty, větší ryby zavěšujte na provázky nebo háčky, které povedete přes tlamu do břicha a prošijete je i mezi žebry přes hřbet. Největší ryby nakrájejte na podkovy a pověste je na provázky nebo drátky podvázané pod žebry. Tak máte záruku, že neskončí v ohništi nebo v lepším případě na dně udírny. Ryby uďte teplým kouřem po dobu 1-4 hodiny, podle jejich velikosti. Během uzení ryby alespoň dvakrát převěste, protože na různých místech udírny se udržuje různá teplota. Hotové výrobky pak nechejte volně pověšené mimo udírnu, aby řádně vychladly a nedošlo k jejich zapaření.

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.

Uchování uzených ryb
Vyuzené ryby nemají neomezenou trvanlivost, je možné je uchovávat v chladu maximálně po dobu 3 týdnů. Další prodloužení použitelnosti lze dosáhnout zavařením. Maso zbavené kostí, nebo v případě menších ryb celé tělo bez hlavy, naložte do zavařovacích sklenic, zalijte rostlinným olejem a zavařujte po dobu asi jedné hodiny při 120°C. Přidat můžete další koření podle vlastní chuti. Takto sterilované maso lze skladovat po dobu 12 měsíců a používat místo kupovaných uzených olejovek na pomazánky apod.

Ryba na talíř
Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem Ryba na talíř, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací se můžete dozvědět v sérii článků o sladkovodních rybách v naší kuchyni, které jsme pro vás připravili.

Zdroj: Zařízení služeb MZe s.p.o.