Certifikát, který prokáže, že je jeho držitel buď očkován aktuálně schválenou vakcínou, má platný negativní PCR nebo antigenní test, případně protilátky po prodělaném onemocnění COVID-19, má za cíl usnadnit pohyb občanů Evropské unie za prací, za rodinou či na dovolenou. O jeho finální podobě budeme v Evropském parlamentu hlasovat na příštím plenárním zasedání v druhém červnovém týdnu. Digitální covid certifikát bude mít podobu QR kódu v elektronické nebo tištěné podobě a na unijní úrovni začne platit od 1. července.

Ve frakci Obnova Evropy jsme během vyjednávání kladli důraz na rovnováhu mezi přetrvávající potřebou udržet šíření nemoci COVID-19 pod kontrolou a nutností obnovit volný pohyb v rámci EU, který je předpokladem pro fungující schengenský prostor a jednotný evropský trh. S kolegy z liberální frakce jsme také volali po tom, aby byly testy potřebné pro vystavení covid pasu finančně dostupné, a to i s ohledem na to, že část Evropanů na očkování stále čeká a tento fakt je nesmí při žádosti o covid pas znevýhodňovat. Vítáme proto, že se Evropskému parlamentu podařilo zajistit 100 milionů eur, které budou využity na nákup testů určených primárně pro osoby, které pravidelně překračují hranice kvůli práci, studiu, návštěvě rodiny, péči o blízké či zajištění zdravotní péče.

Volné a bezpečné překračování hranic za jednotných a rovných podmínek pro všechny pomůže celkové obnově ekonomiky po covidové pandemii a zvlášť pozitivní roli sehraje v oblasti turismu a navazujících služeb, na které měla covidová pandemie mimořádně drastický dopad. Lidé pracující v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu, ale třeba i v kulturním, sportovním či zábavním sektoru a v dalších oborech za sebou mají nelehké období.

Zlínský kraj se pyšní jedinečným spojením hor a nedotčené přírody, lázeňství, vinařství, lidové architektury, církevních a historických památek, ale i zachovalého průmyslového dědictví, což láká návštěvníky z ostatních koutů České republiky i ze sousedních zemí, zejména ze Slovenska, ale také z Německa, Polska či Rakouska. V uplynulém roce však ze všech českých krajů zaznamenal vůbec největší meziroční propad příjmů v oblasti gastronomie a hotelnictví právě Zlínský kraj, přičemž turistický ruch se na ekonomice kraje podílí významnou měrou.

Digitální certifikát EU je cestou, jak zajistit co nejnormálnější fungování společnosti i ekonomiky v situaci, kdy musíme přijmout fakt, že COVID-19 tu s námi pořád je a ještě nějakou dobu bude.

Se spuštěním evropského digitálního certifikátu můžeme očekávat tolik potřebné oživení cestovního ruchu a navazujících služeb v našem regionu. Covid pas usnadní zahraničním turistům návštěvu Zlínského kraje a zároveň zjednoduší i každodenní přeshraniční cestování jeho obyvatel k sousedům na Slovensko, ale i do Polska či Rakouska, kam mnozí dojíždějí za prací či za rodinou, nebo odjezd na zaslouženou zahraniční dovolenou. 

Více o mé práci v Evropském parlamentu:

 Zdroj: reneweuropegroup.eu

 

Zadavatel: Ondřej Kovařík
Zpracovatel: VLM a.s.