Teď třeba ve Slavičíně chystají s místní firmou unikátní dobíječku pro elektrokola, bude napájet i techniku při koncertech na náměstí, nabijete si v ní také mobil. Drobnost, řekli byste možná. Ale jsou to přesně takové krůčky, které pomáhají zavádět do našich obcí i větší inovace. Ve Slavičíně tak bude stát i dobíjecí stanice pro elektromobily.

Abychom rozvoj obcí ještě více podpořili, spustili jsme ve Sdružení místních samospráv ČR platformu Obec 2030. Je to místo, kde si mohou zástupci samospráv vyměňovat zkušenosti a vzájemně se inspirovat. A je rozhodně čím. Jako poslance Evropského parlamentu mě často kolegové upozorňují na různé inovace, které jejich země zavádějí. Jsem rád, že se díky inovativně smýšlejícím starostům řadou užitečných novinek můžeme už pochlubit také.

Na velikosti nezáleží

Už desítky obcí se přihlásily se svými inovacemi do soutěže, která stále běží a je otevřená pro každou vesnici nebo město. Zapojit se můžete snadno zde. Máme už pestrou přehlídku inovací, jako jsou obecní elektromobily a jiná „vozítka“, zajímavě řešené čističky odpadních vod a zavlažovací systémy, fotovoltaické panely na budovách, chytré osvětlení, aplikace pro online jednání zastupitelstva či obecní e-shop. 

Na velikosti nezáleží, přihlásit se můžete i s maličkostmi, které zlepšují život u vás v obci. Získáte nejen prostor, abyste se mohli pochlubit, ale třeba inspirujete i další samosprávy, a navíc můžete pro vaši obec vyhrát ceny, jako je roční zapůjčení elektromobilu nebo služby energetického manažera v hodnotě 100 tisíc korun.

Využijte evropskou podporu

I EU dává jasně najevo, že bude masivně podporovat projekty, které povedou k modernizaci ekonomiky a snižování negativních vlivů na přírodu. Je to příležitost, jak mohou evropskou podporu využít i naše vesnice a města. Na většinu inovací z platformy Obec 2030 lze čerpat různé dotační tituly a SMS ČR pomůže obcím i s jejich výběrem a administrativou.

Chytrých, ekologických a ekonomicky výhodných řešení je obrovské množství, a ještě nikdy nebyly tak dostupné. Stačí po nich jen sáhnout. Pomůžeme vám s tím.

Stanislav Polčák, poslanec Evropského parlamentu za EPP a předseda Sdružení místních samospráv ČR

Zdroj: eppgroup.eu