MUDr. Věra Kalandrováprim. MUDr. Věra KalandrováZdroj: Lexum a.s.Špatné vidění přitom může přinést mnoho nebezpečných situací, například při řízení vozidla nebo přecházení vozovky. Proto je důležité včas navštívit očního lékaře, který provede komplexní podrobné vyšetření oka.

„Faktem však zůstává, že jediným řešením šedého zákalu je operace. Žádné léky ani brýle zde nepomohou. Není se však čeho bát. Zákrok probíhá v lokálním umrtvení kapkami a na sále strávíte 15-20 minut. Pár týdnů po zákroku budete do očí kapat speciální kapky, ale již večer v den zákroku můžete číst knížku nebo sledovat televizi. Výběrem vhodné multifokální čočky se můžete zbavit brýlí do dálky, blízka nebo i na počítač. Torickou čočkou se řeší astigmatismus,“ říká MUDr. Věra Kalandrová, primářka oční kliniky Lexum v Brně.

Vyšetření před operací šedého zákalu je opravdu důkladné. Začíná podrobným měřením, pokračuje u optometristy vyšetřením vidění a binokulárních funkcí, dále u lékaře, který zjistí stav nejenom šedého zákalu, ale kompletně zhodnotí celkový stav očí. Velmi často tak pacient odchází nejen s termínem na operaci, ale také s několika diagnózami a doporučením.

Nejčastěji se při vyšetření zjistí suché oko. Potom doporučujeme vhodnou terapii, umělé slzy, které musí pacient kapat pravidelně a dlouhodobě. Suché oko je velmi nepříjemný stav, oči pálí, řežou a pokud se neléčí, může vést k dalším komplikacím. Změny na rohovce mají různá řešení, astigmatismus korigujeme vhodnou torickou čočkou. Pokud se jedná o změny ve vrstvách rohovky, může předcházet nebo následovat další operace na rohovce nebo speciální léčba. Velmi často zjišťujeme změny na sítnici. Nejčastěji se jedná o tzv. makulární degeneraci, onemocnění, které přichází s věkem. Rozlišujeme suchou a vlhkou formu. Při suché formě doporučíme úpravu životního stylu, výživy a potravinové doplňky. U vlhké formy máme k dispozici biologickou léčbu, která spočívá v aplikaci speciálních injekcí do postiženého oka.

Nemoc se tak stabilizuje, ale velmi často se i výrazně zlepší vidění. Můžeme také nalézt rizikové sítnicové degenerace nebo trhliny sítnice, které je před operací šedého zákalu nutné ošetřit laserem. Na sítnici se také mohou projevit celkové choroby, nejčastěji cukrovka, a je třeba vývoj změn na sítnici sledovat a včas léčit. Dále nacházíme nemoci sítnice, kdy je nutná operace, která vidění postiženého oka zachrání. Vždy vyšetřujeme i to, zda pacient netrpí zeleným zákalem, který je také častý a jeho incidence stoupá s věkem. Pokud zelený zákal zjistíme, nejdříve nasazujeme léčbu kapkami a po stabilizaci operujeme šedý zákal. Ani po operaci léčba nekončí a pacient musí být dále dlouhodobě sledován a léčen. Jen tak dobrý zrak vydrží až do vysokého věku.

www.lexum.cz

LEX029_202201Zdroj: Lexum a.s./LEX129_202203