No a jak známo, nejdéle vydrží někdy zkapalněné. Sezóna letos bude lepší, než ta minulá, která mezi vydařené nepatřila. Plodů je dost, ale jak upozornil Oldřich Nesvadba, který provozuje pálenice ve Vlkoši, Kojetíně a Lobodicích, nebude mít takovou kvalitu a cukernatost vzhledem k počasí.

Čas provozu pálenic začal v první polovině července, nyní už se pálí loňské kvasy a třešně. „Už víme, zhruba, jaká bude úroda, protože přesně se to neví nikdy. Určitě bude lepší, než minulá, která byla velmi špatná, dá se říct, že v našem kraji nejhorší za posledních sedmnáct let, co se pálení věnuji,“ řekl Oldřich Nesvadba.

Po loňské velmi slabé úrodě ovoce vhodného na pálení to letos vypadá lépe. Urodily se švestky, hrušky i jablka, horší to bylo s meruňkami, které se někde neurodily vůbec, jinde zase málo. „Nečekáme rekordní úrodu, ale pěknou, průměrnou,“ řekl Antonín Svoboda z pálenice v Lobodicích.

Zdroj: archív Oldřich Nesvadba

Deštivé počasí a málo slunce, to je přesně to, co příliš ovoci nesvědčí. Třeba třešní bylo mnoho, ale začaly rychle hnít. A takové plody pálit samozřejmě nelze. „Ovoce letos bude mít slabší cukernatost, protože je hodně vody a zatím málo slunce,“ řekl Ladislav Odložilík z pálenice v Kojetíně. Z toho plyne, že kdo neprosladí, ten letos napálí méně, hlavně z raného ovoce. Plody jsou velké, ale mají z nedostatku slunce málo cukru, proto je třeba myslet i na to, že tolik destilátu z kvasu být ani nemůže.

Sezona se jeví jako průměrná, místy podle sadařů a zahrádkářů nadprůměrná. „Ovšem vlivem počasí, nižších teplot a dešťů, bude mít ovoce pravděpodobně nižší cukernatost. V normální sezoně, kdy je dost slunce, můžete napálit ze sta litrů kvalitního kvasu třeba osm až dvanáct litrů pálenky. Podle druhu a cukernatosti ovoce. A nyní to bude třeba o třetinu méně. V plodech je strašně moc vody, která naředí ovocný cukr,“ upozornil Nesvadba.

Zdroj: archív Oldřich Nesvadba