V Rychnově nad Kněžnou začíná dlouhou dobu očekávaná modernizace a dostavba krajské nemocnice. Celkové náklady, včetně vybavení a technologií, se podle odhadů vyšplhají přes 800 milionů korun.

ZDRAVÍ NA PRVNÍM MÍSTĚ

Tuto dobrou zprávu kvituje i automobilka Škoda Auto. Právě její podpis je totiž již několik let pod memorandem o spolupráci na rozvoji průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a okolního regionu mezi vládou České republiky a Královéhradeckým krajem. Sama automobilka toto nemocniční zařízení dlouhodobě podporuje.

Podpora zdravotnictví totiž patří mezi nejdůležitější oblasti společenské odpovědnosti v regionech, kde automobilka provozuje výrobní závody. V okolí Kvasin Škoda Auto přímo nebo prostřednictvím svého nadačního fondu pomáhá i sociálním službám, rozvoji vzdělávání či ochraně životního prostředí.

Naposledy se nemocnice dočkala pomoci ze strany automobilky letos v polovině března, kdy ji Škoda Auto věnovala 300 tisíc korun. „Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou plní důležitou roli v oblasti prevence a péče o zdraví místních občanů. Velice si vážíme profesionální a obětavé práce zdravotníků a jsme rádi, že finančními příspěvky můžeme podpořit pracovní podmínky personálu i kvalitu poskytované péče,“ uvedl při předání šeku vedoucí závodu Škoda Auto v Kvasinách Miloš Halbich.

DLOUHODOBÁ POMOC

Příspěvek 300 tisíc korun je určen na podporu mobility v areálu nemocnice, modernizaci vyšetřovny s rentgenem či zlepšení zázemí pro zaměstnance na novorozeneckém oddělení.

Celková výše finanční pomoci za posledních pět let tak dosáhla 3,4 milionu korun. Vedle toho se automobilka během pandemie covidu-19 zapojila nejen přímou finanční pomocí, ale i materiálními příspěvky. 

Nemocnici podpořili také zaměstnanci závodu Škoda Auto v Kvasinách dobrovolnickými aktivitami a zaměstnaneckou sbírkou pod patronací místních Odborů KOVO.

Modernizace rychnovské nemocnice

Již během jara 2023 začnou první stavební činnosti na rozsáhlé modernizaci rychnovské nemocnice.

Součástí je jak modernizace stávajícího zařízení nemocnice, tak výstavba nového pavilonu DIGP, kde sídlí dětské oddělení, interna, gynekologie a porodnice. Vzniknou zde nové prostory pro urgentní příjem, zázemí pro záchrannou službu, oddělení JIP a ARO a další specializovaná oddělení.