Co je málotřídní škola a proč se toho nebát?
Pro málotřídní školu je typické, že jsou spojeny některé ročníky. Část vyučovací hodiny je společná (motivační část nebo opakovací), a pak žáci plní práci pro svou znalostní úroveň, i když  na stejné téma. Starší žáci se učí mladším pomáhat a naopak ti starší si zopakují učivo s mladšími.  Často probíhá skupinové nebo i kooperativní vyučování. Do výuky běžně zařazujeme montessori prvky, metody tvořivé školy a kritického myšlení.

Zdroj: ZŠ a MŠ Olbramice

Jsme málotřídní školou nedaleko Ostravy, s kapacitou 50 žáků. Součástí školy je školka, která byla zrekonstruována v roce 2018. Samotná škola prošla rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2010. Tento rok byla nově vybavena počítačová učebna. Škola je také nyní bezbariérová. Kolem školy je zahrada s altánkem a hřiště, kde si děti nejen hrají, sportují, ale tráví i některé vyučovací hodiny.

Myslím, tedy jsem…
A tím se u nás řídíme. Celý vzdělávací koncept je založen na integrované výuce, kdy máme ve všech ročnících stejné (podobné) měsíční téma, které se promítá do všech vyučovacích předmětů. Například hned v září se věnujeme naší vlasti, takže se žáci dozví nejen základní informace o České republice, ale také o životě sv. Václava. V textu o něm pak vyhledávají informace, plní úkoly z českého jazyka či matematiky. A tak nad rámec základního učiva si žáci odnášejí všeobecný rozhled a schopnost vyhledávat informace, kriticky myslet a prezentovat svou práci. Mladší žáci se učí nejen o věcech, které jsou okolo nás, ale i z říše fantazie. Během roku se tak žáci vydávají na pomyslnou měsíční cestu vesmírem, za Ledovou královnou nebo společně vítáme svátky jara. Jeden měsíc se zajímáme o dalekou Afriku, jiný se vydáváme za sportem nebo za tradicemi naší země, které si dáváme do souvislosti s tradicemi jiných kultur.

Zdroj: ZŠ a MŠ Olbramice

Projektové vyučování…
Během roku v návaznosti na měsíční téma pak probíhají projektové dny, kterých se účastní celá škola. Žáci se tak učí spolupráci, naslouchání, pomoci mladším, toleranci a novým věcem, které každý projektový den přináší.

Zdroj: ZŠ a MŠ Olbramice

Co je navíc?
V odpolední družině zařazujeme základy angličtiny. V navazujícím odpoledním klubu Mozaika mohou zůstat děti do 16:30. Žáci se zájmem o sport mohou navštěvovat fotbalový kroužek přímo ve škole nebo kroužek badatelský, pokud dítě zajímá spíše příroda. Účastníme se různých projektů např. Švihej jako švihák (skoky přes švihadlo), Kroky pro školu, Sazka víceboj, jsme zapojení ve sdružení Tereza, v ekologickém projektu Recyklohraní, naše školní jídelna má certifikát Zdravá školní jídelna apod.

Zdroj: ZŠ a MŠ Olbramice

Samozřejmostí jsou představení pro rodiče nebo společné akce v rámci celé vesnice.

Chcete se k nám podívat? Domluvte si schůzku na tel. čísle 603 266 669 nebo mailem zsolbramice@seznam.cz
Zápis do 1. ročníku se koná 21. 4. 2022 od 16h.