Podívejte se na finalisty soutěže, kterou organizuje Olomoucký spolek okrašlovací ve spolupráci s Deníkem. Z více než 100 uchazečů postoupilo v každé kategorii 5 nejlepších, kteří svým citem pro rostlinstvo okouzlili odbornou porotu. Ta nyní přenechává hlasování vám, čtenářům Deníku. Svým cenným hlasem tak můžete vybrané soutěžící přiblížit k výhře atraktivních cen v hodnotě až 10 000 Kč. „V rámci prvního kola soutěže bylo extrémně obtížné vybrat pět nejlepších, ale obsadit úplně první příčky je snad ještě těžší. Musím říct, že čtenářům rozhodování nezávidím,“ přiznává Richard Benýšek, zakladatel Olomouckého spolku okrašlovacího a jeden z porotců, který se podílel na výběru finalistů.

Kromě samotného estetického vzezření květinových výzdob je mnohdy zajímavý i příběh, který za nimi stojí. Třeba o květinové schody na zahradu parkánu budovy na Wurmově 7 v Olomouci se stará sociálně terapeutická dílna pro lidi s duševním onemocněním Charity Olomouc.

V rámci druhé soutěžní kategorie určitě stojí za zmínku fotografie, která přišla od starosty obce Rakůvka. Ten rozhodně neskrývá svou vášeň pro rozkvetlé muškáty nebo ostatní výsadbu. Kolem jeho domu to květinami přímo hraje. Starosta si prý také potrpí na vzhled celé návsi.

Potěší i pohled na rozkvetlé surfinie a další kvítí, které soutěžící vystavují na odiv. Ať už v oknech, nebo na balkonu. „Případnou výhru bych ráda věnovala na osázení vedlejší veřejné zahrádky, aby bylo náměstí v Horce nad Moravou zase o kousek krásnější,“ dodává například soutěžící Jana Forentíková.

Hlasování v anketách je otevřeno do 11. září. „Jsem příjemně překvapen dosavadním průběhem soutěže. Je vidět, že občané Olomouckého kraje se o zvelebování svého okolí zajímají. Mám také radost, kolik čtenářů Deníku se již zapojilo do on-line hlasování,“ dodává Benýšek, který je dle svých slov sám velmi zvědav, jak celá soutěž dopadne.

Pokud vás samotné fotografie či příběhy oslovily, neváhejte a zapojte se do hlasování o nejpovedenější květinovou výzdobu Olomouckého kraje.
Pro hlasování v kategorii nejhezčí dům klikněte ZDE 
Hlasování o nejhezčí květinovou terasu či rozkvetlá okna naleznete ZDE