V tu chvíli však ještě netušili, že místo plánovaných tří týdnů stráví na „ostrově bohů” téměř pět měsíců, začnou odtamtud pracovat a navíc si osvojí základy indonéštiny.
„Možnost pohodově kombinovat práci se surfem, jógou a cestováním okolo krásného ostrova nám kromě časového posunu částečně kazily i restrikce, kvůli kterým sice zmizeli téměř všichni turisté, ale zároveň se na několik týdnů zavřely pláže a přesuny mezi regiony se zkomplikovaly,“ líčí projektový koordinátor ve společnosti Unicorn Martin Janků.
Naštěstí podle něj Bali nabízí krásné prostředí a obstojný internet i ve vnitrozemí. Svůj „Bali-office" tak s přítelkyní objevili v malé kavárně v oblasti Klungkung, kam se přes dva měsíce vraceli skoro denně. „Věřím, že jsem cestu do práce džunglí na motorce, ranní stand-up call ve tři hodiny odpoledne, dokonalé flat-white a oříškovou koblihu nezažil naposled,“ říká Martin Janků.

Psychohygiena u moře
V březnu 2020 přešli všichni spolupracovníci Unicornu během dvou dnů na home office. Podobně jako Martin Janků, začali v průběhu roku i další z nich využívat výhody práce na dálku, kterou jim firma umožňuje. Unicorn svůj produkt, tedy software, digitálně vyrábí a tuto výrobu také digitálně řídí. Lidé tak nemusí sedět v jedné kanceláři, ani budově, a přesto tvoří sehrané týmy, kde každý zná svou roli a úkol. Pro vývoj softwaru vytvořil Unicorn výrobní linku, která funguje v cloudu, a je tak přístupná odkudkoli. Svá vývojová centra má firma rozprostřena po Česku i Evropě a projektový tým se běžně skládá z členů pracujících v různých městech. Potřebné technické vybavení a datové připojení je samozřejmostí. Vzdálenost díky tomu všemu přestává hrát roli.
„Přechod na home office jsme v roce 2020 zvládli. Naučili jsme se řídit sebe, naše týmy a především naši práci plně online a komunikovat zejména vzdáleně. Zatímco na jaře asi většina z nás pracovala opravdu z domova, během léta a podzimu se i vzhledem k rozvolňujícím se opatřením začalo více cestovat, a tím narůstal trend remote workingu,“ říká HR marketing manažerka v Unicornu Anna Severová.
Sama jednoho dne prohlížela interní novinky a vyskočila na ní nabídka ubytování ve firemních apartmánech v chorvatské Rogoznici. Domluvila se tedy s nadřízenými, se svým týmem a začátkem září vyrazila na měsíc pracovat z Chorvatska. Potkala tam řadu kolegů a známých z firmy, přijeli i kamarádi. „Většinu dní jsem si to zařídila tak, že jsem pracovala na počet hodin trochu méně, ale nakonec se ukázalo, že možná i efektivněji. Byla to dokonalá psychohygiena i přesto, že jsem se práci věnovala v podstatě denně. Poté jsem si šla zaplavat do moře, četla jsem si u bazénu, jezdila na paddle boardu, vyzkoušela jsem windsurf a večer jsem většinou běhala podél moře,“ popisuje Anna Severová.
Konečně podle svých slov náležitě pochopila, že home office je skvělý nástroj pro hledání rovnováhy mezi prací a volným časem. „Samozřejmě je důležité mít pro takovou práci skvělé zázemí od firmy,“ říká Anna. Základem je přístup k internetu a v Unicornu má každý spolupracovník neomezená data, takže není problém komunikovat a řídit tým na dálku. Celý firemní systém pak funguje v internetové službě Plus4U.net, takže je přístupný kdykoli z jakéhokoli místa s internetovým připojením. „Ale bylo to také o důvěře mých nadřízených, o schopnosti umět na dálku řídit můj malý tým a především o sebedisciplíně,“ dodává Anna.

Zdroj: Anna Severová

Plný batoh dojmů
Příležitosti plynoucí z práce na dálku využili i zahraniční spolupracovníci Unicornu. „Pochopili jsme, že loňský rok je ideální čas pro „prázdniny doma“. Proč nenavštívit různé oblasti Ukrajiny, jestliže můžeme odkudkoli pracovat jako obvykle? Tak jsem sestavil seznam měst a míst, která musím vidět, sbalil věci do auta, popadl můj MacBook a vyrazil,“ popisuje Anton Moshchynkyi, který pro českou softwarovou firmu pracuje ve své domovině na východě Evropy. Jeho cesta zahrnovala 15 měst, dva horské výšlapy a „plný batoh dojmů“.

Už si nepřipadám divný
Generální ředitel společnosti Unicorn Systems Jan Jaroš je už řadu let zvyklý pracovat z různých míst, protože hodně cestuje nejen kvůli práci, ale i kvůli svým koníčkům. „Jednou z velkých výhod práce v Unicornu je to, že se mi daří propojit užitečné s příjemným. Díky tomu běžně pracuji z kteréhokoliv našeho Executive Briefing Centra, z letiště, nebo z plachetnice na Jaderském moři při plavbách se spolupracovníky, na Karpathosu, kde máme windsurfingovou základnu, nebo ze Třech údolí ve Francii, kde je úžasné lyžování,“ líčí Jaroš.
Letošní rok, kdy opatření proti šíření koronaviru vyžadovala omezení lidského kontaktu, změnil práci na dálku v něco přirozeného i pro všechny ostatní ve firmě. „Vlastně už si nepřipadám tak divný jako dřív, kdy jsem často přes Skype či telefon řešil, co bylo zrovna třeba, ať už jsem byl kdekoliv. Dnes tak běžně pracují všichni,“ říká Jaroš.
Řízení firmy na dálku podle něj umožňují mimo jiné takzvané dailylogy, v rámci nichž se každý den od jednotlivců až po top management vyhodnocuje, v jakém stavu vše je, a řeší se operativní problémy. „Tyto informace jsou sdíleny v internetové službě Plus4U.net. Vše, co děláme, zde má své digitální dvojče, o všem tak máme velmi přesné informace,“ vysvětluje Jaroš.

Zdroj: Jan Jaroš

Práce v kanceláři jako benefit
Firmu umožňující pracovat odkudkoli ocení také ženy, které jsou doma na mateřské dovolené. „Možnost pracovně vypomáhat při první mateřské pro mě byla úžasnou příležitostí si oddychnout, dělat chvíli něco jiného, a hlavně nevypadnout z pracovního procesu,“ říká Hana Kosturáková, která má na starost koordinaci pracovního vybavení v Unicornu. Jelikož manžel pracoval v době karantén na home office a starší syn onemocněl, zůstali doma všichni čtyři. A najednou se kvůli opravám v bytě museli na deset dní vystěhovat. Zvolili pobyt v apartmánu v Krkonoších a Hana něco podobného doporučuje každému. Prokládat práci procházkami v horách byl podle ní jedinečný a doslova nabíjející zážitek.
Někteří spolupracovníci si oblíbili práci ze svého domova, protože ušetří čas a mnohdy také peníze za dojíždění. V pracovních přestávkách se mohou věnovat dětem či domácím pracím a den si nastaví flexibilněji. Jsou ale i takoví, kterým příliš chybí každodenní osobní kontakt s kolegy nebo prostě pro práci z domova či odjinud nemají podmínky. Jejich produktivita i nálada pak klesá. „Vnímání home office se u mě zcela přetočilo. Předtím jsem ho bral jako benefit, teď naopak za benefit považuji možnost být v práci,“ uvedl Luděk Gregor, vývojář aplikací v Unicornu.

Home office se stává přirozenou součástí našeho pracovního života.
Spolupracujeme odkudkoli, přidejte se k nám.