Moderní vize a nejspolehlivější postupy při výrobě velmi kvalitních produktů řadí Šroubárnu Turnov mezi přední evropské dodavatele součástek tohoto typu. Ty každoročně už s tradicí 66 let uspokojují potřeby především automobilek v České a Slovenské republice, ale i po zbytku Evropy. Šroubárna Turnov se letos zapojila do projektu Deníku ‚Studuj tady – pracuj tady‘. Všeobecný problém s nedostatkem zaměstnanců se dotkl i této společnosti. Ředitel firmy Jaroslav Vávra vidí řešení v reformě školství za podpory krajů.

Proč jste se rozhodl podpořit projekt Deníku ‚Studuj tady – pracuj tady‘?

Protože považuji za velice důležité podpořit školství a výchovu budoucích pracovníků pro strojírenství a pro naši společnost. Pokud k tomu může přispět i naše společnost Šroubárna Turnov, tak tuto věc velice vítám.

Jak vnímáte nedostatek zaměstnanců v dnešní době a jak do budoucna?

Toto je velký problém napříč Českou republikou. Myslím, že se v této oblasti velice zaspalo a pro budoucno musí dojít k reformě školství za podpory krajů. Dále musí dojít k podpoře strojírenských a učňovských oborů.

Zdroj: Šroubárna Turnov, a.s.

Jak vypadá praxe studentů ve vaší firmě?

U nás ve firmě probíhá praxe na několika úrovních. Pro vysokoškoláky je to praxe dle zaměření jejich studia, hlavně ve výrobě, na technických úsecích, ale může to být třeba i v personalistice. Pro středoškoláky s maturitou je to praxe v konstrukci a technologii. Pro středoškoláky v učebních oborech je to pravidelný týdenní výcvik po 14 dnech ve výrobě, v přípravě nástrojů, údržbě a na kontrole kvality.

Můžete zmínit aktuální volné pozice ve firmě?

Nejvíce nedostatkové zboží jsou seřizovači strojů, obsluhy strojů, kaliči a chybí nám vhodní kandidáti na profesi metalografa.

Kolik procent studentů přešlo z praxe při škole k vám do stálého zaměstnaneckého poměru?

Za poslední tři roky je to 25 % praktikantů.

Jaké nabízíte benefity pro zaměstnance?

Benefitů máme mnoho. Například týden dovolené navíc, 13. a 14. plat, příplatky za přesčasovou práci, podíl na zisku, stabilizační příplatky, závodní stravování, příplatky na obědy, penzijní připojištění, příplatek za 100% docházku, benefity za dosažení odpracovaných let nebo podporu zdraví zaměstnanců.

Kam nejčastěji směřují šrouby, na jejichž výrobu se firma v posledních letech soustředí?

Nejčastěji směřují do automobilového průmyslu, kompresorů v domácích spotřebičích a elektroniky. Kromě sériové výroby se v Turnově vyrábějí i unikátní součástky podle výkresů zákazníků. Na této práci se podílí necelých dvě stě zaměstnanců od strojařů s výučním listem, maturitou až po ty vysokoškolské.

Zdroj: Šroubárna Turnov, a.s.

A jak pohlížíte na budoucnost z hlediska vývoje ve strojírenském průmyslu?

Firma by měla v budoucnu, do roku 2020, expandovat ve směru výroby komplikovanějších a nejkvalitnějších dílů pro automobilový průmysl a rozšíření kapacit. Budoucnost společnosti bude doprovázena dalšími investicemi, které zajistí růst produktivity výroby s nejvyššími nároky na kvalitu, vyšší efektivitu kalení a povrchových úprav a celého systému logistiky a služeb zákazníkům.

Zdroj: Šroubárna Turnov, a.s.

Ročně najde své uplatnění každá z 500 000 000 kusů součástek, jež opustí brány výrobního procesu. Ať už míří do nedaleké Mladé Boleslavi, nebo kamkoliv do světa

Působí na trhu již 66 let. V padesátých letech minulého století bylo dle tehdejších zvyků sdruženo několik menších podniků turnovského okolí za účelem vytvoření velkého podniku v centru města.

Od dob přeměny v akciovou společnost mívala firma okolo 700 zaměstnanců. Jejich počet však vlivem krize a konkurence nekvalitních, ale levných výrobků z Číny klesl až na pouhých 170.

V minulých letech byly provedeny více než stomilionové investice za účelem zlepšení kvality výrobků a zákaznických služeb. Peníze byly směřovány do postupových lisů pro tváření složitých dílů vybavených zařízením pro kontrolu procesu výroby, přetahů, strojů pro hrocení a válcování závitů, odfosfátovacího zařízení nebo do kontrolního zařízení. Dále také do nové haly logistiky a údržby, do níž bylo potřeba nové vybavení nainstalovat.

www.sroubarnaturnov.eu