Okolo tisícovky žen si každoročně v České republice vyslechne šokující diagnózu o nálezu rakoviny děložního čípku. Toto onemocnění se nevyhýbá ani mladým dívkám, které jsou onemocněním ohroženy vůbec nejvíce. Okolo čtyř stovek českých žen tomuto onemocnění každý rok podlehne. „Nejčastější příčinou vzniku rakoviny děložního čípku je lidský papilomavirus, který se ve většině případů přenáší pohlavním stykem. Statistiky ukazují, že 74 % nových infekcí vzniká u osob ve věku od 15 do 24 let," uvádí MUDr. Jiří Krtička z gynekologické ambulance sídlící na náměstí Svobody v centru Šumperka.

MUDr. Jiří Krtička ordinuje v moderní ambulanci v centru ŠumperkaZdroj: Agel, a.s.

RAKOVINA, KTERÉ LZE PŘEDEJÍT

Jedná se o jedinou rakovinu, která je díky přístupnosti k vyšetření plně preventabilní .Prevence je dnes možná jednak primární  očkováním, jednak sekundární vyhledáváním předrakovinných nálezů a jejich ošetřením.

I přesto, že žijeme ve 21. století, mají české ženy stále málo znalostí o tomto onemocnění a možnostech jeho prevence anebo před ním jednoduše zavírají oči. „Rakovina děložního čípku je jedním z mála onkologických onemocnění, které se dá zachytit i léčit včas. To znamená v době, kdy je ještě v přednádorovém stavu, tedy před vznikem samotného zhoubného nádoru. Stačí pravidelně jednou za rok dojít na gynekologickou prohlídku, která je navíc hrazena zdravotními pojišťovnami," vysvětluje šumperský gynekolog MUDr. Krtička, který patří mezi celorepublikově uznávané odborníky na diagnostiku a následnou léčbu onemocnění děložního čípku.

Při preventivním vyšetření gynekolog provede stěr z děložního čípku, který je následně cytologicky vyšetřen a je tak možno odhalit buňky čípku, které vykazují určité abnormality. Současně je prováděno kolposkopické vyšetření pomocí potřebného optického zvětšení a tak je rovněž možné rozpoznat změny od normálního nálezu. Ačkoliv se toto onemocnění vyvíjí velmi dlouho, v řádech let, a dává tak prostor ke včasnému odhalení, stále existuje mnoho žen, které pravidelnou prevenci zanedbávají.

„Rakovina děložního čípku je zrádná v tom, že se dlouhé roky nijak neprojevuje, nebolí. Během času však nádor roste a může dojít k jeho šíření do dalších orgánů. Bohužel, mnoho klientek k nám do ordinace přichází až ve stádiu, kdy mají bolesti v podbřišku, krvácení po pohlavním styku a mimo menstruační cyklus, trápí je či pálení při močení, zapáchající výtok z pochvy nebo jiné potíže. Tyto příznaky se ale objevují, až když je nádor rozvinut," říká MUDr. Jiří Krtička ze šumperské gynekologické ambulance, která spolupracuje také s Komplexním onkologickým centrem Nemocnice Nový Jičín, kde je schopna pacientkám zajistit rychlou a komplexní léčbu.

Moderně vybavená ambulance v centru ŠumperkaZdroj: Agel, a.s.

PREVENTIVNÍ VYŠETŘENÍ, KTERÉ ZACHRÁNÍ ŽIVOT

Včasné preventivní gynekologické může ženám doslova zachránit život. Stačí jednou za rok navštívit svého gynekologa. Pokud ještě nemáte svého lékaře nebo zvažujete změnu, je možné se registrovat do gynekologické ambulance v centru Šumperka, která sídlí v budově AV dent a pacientkám je k dispozici od pondělní do pátku. Kromě MUDr. Jiřího Krtičky zde ordinuje také zkušená lékařka MUDr. Jana Chrastinová. Pacientky se mohou objednávat telefonicky na čísle 731 180 546 nebo se registrovat online na adrese http://ambulancesumperk.agel.cz.