Diagnostikoval vám oční lékař šedý zákal? Ničeho se nebojte. Jediné, co musíte udělat, je co nejdříve podstoupit bezbolestnou výměnu nitrooční čočky. Čím dříve na operaci půjdete, tím bude zákrok jednodušší. A pokud se rozhodnete pro Oční kliniku NeoVize či Oční kliniku DuoVize, mohou vás lékaři při jednom zákroku zbavit nejen zákalu, ale i dioptrií.

Dosud není přesně známo, jak šedý zákal vzniká. „V dřívější době se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes doporučujeme opak a to hned, jak se začne pacientům zhoršovat vidění. V pokročilejší fázi je totiž čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější,“ uvádí primářka Oční kliniky DuoVize, MUDr. Lucie Valešová“. Načasování operace je nutné konzultovat s lékařem. Rozhodně se tedy nevyplatí spoléhat na to, že se onemocnění rozvíjí pomalu a na řešení je dost času. Proto je důležité nepodceňovat preventivní oční prohlídky a ve vyšším věku navštěvovat očního lékaře dvakrát ročně.

Co se semnou bude při operaci dít?

Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Při operaci vám oční chirurg nahradí zakalenou nitrooční čočku novou umělou nitrooční čočkou. Od roku 2012 můžete podstoupit zákrok bez skalpelu. „Při laserové operaci šedého zákalu femtosekundovým laserem LenSx nepoužíváme skalpel či jiné ostré nástroje. Přístroj dokáže nahradit skalpel precizním laserovým paprskem řízeným počítačem a kontrolovaným chirurgem. Celá laserová procedura probíhá úplně bez dotyku lidské ruky. Tím se vylučují

chyby způsobené manuálním vytvářením řezů pomocí skalpelu,“ vysvětluje oční mikrochirurg pražské Oční kliniky Duovize, MUDr. Lubomír Továrek

Operace je otázka patnácti minut

„Operace šedého zákalu provádíme na naší klinice ambulantně při místním znecitlivění očními kapkami. Celý zákrok trvá zhruba 15 minut, následně pacient půl hodiny odpočívá a pak může odejít domů. Operaci předchází důkladné předoperační vyšetření, které rovněž provádíme na naší klinice vlastními přístroji,” popisuje docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno. 

Zbavte se nejen šedého zákalu, ale i brýlí!

Trifokální nitrooční čočka odstraní šedý zákal a zajistí ostré vidění na všechny vzdálenosti: na čtení, na střední vzdálenost (počítač) i do dálky. Můžete se tak zcela zbavit brýlí.

Asférická čočka odstraní šedý zákal, zlepší vaše vidění do dálky a za zhoršených světelných podmínek: za šera, v mlze, v noci a při náhlém ostrém osvětlení například od protijedoucího auta.

Torická čočka odstraní šedý zákal a koriguje nejen dioptrie, ale i astigmatismus. Umožní vám sledovat přesné kontury a ostré linie. Během jediného zákroku vás tak přestane trápit nejen šedý zákal, ale i závislost na brýlích.

Oční klinika DuoVize

Oční klinika NeoVize