V roce 2015 vzrostl meziročně počet podnikatelských subjektů ve Středočeském kraji o více než 7000*. A tak zatímco v roce 2013 byl podíl firem na obyvatele v regionu pod celorepublikovým průměrem, vloni Středočeši pomyslnou křivku překročili a umístili se mezi prvními čtyřmi „nejpodnikavějšími" regiony - hned za Jihomoravským krajem, Libereckým krajem a Prahou, která žebříčku dominuje.

Méně příznivé jsou však statistiky, které prozrazují, že až 95 % nově založených subjektů do pěti let od založení ukončuje svoji činnost. Na problémy spojené s malou znalostí trhu, klesající motivací nebo s nedostatečnou připraveností podnikatelů na úskalí spojená s vedením firmy reaguje právě SIC inovační laboratoř.

Pro nadšence s nápadem

V SIC inovační laboratoři - sérii unikátních poradensko-vzdělávacích workshopů – budou mít vybraní zájemci ve spolupráci se špičkovými mentory ze světa byznysu možnost otestovat svůj podnikatelský nápad, nastavit si svou vlastní strategii nebo ověřit podnikatelský model u zákazníků. Ti nejúspěšnější mohou na konci získat finanční injekci od investorů. Projekt nově otevřeného Středočeského inovačního centra (SIC) v Dolních Břežanech je bezplatný, jedinou investicí je čas a vůle účastníků. „Dobrých nápadů je mnoho, o to méně je však odvážlivců, kteří se je rozhodnou realizovat. Věřím, že SIC inovační laboratoř jim pomůže zhodnotit, zda má jejich nápad reálnou šanci uspět na trhu, a případně pomůže s rozjezdem firmy," říká Ivo Říha, ředitel SICu.

Základem je tvrdá práce

Zájemci o účast v SIC inovační laboratoři musí mít bydliště, sídlo firmy nebo školu ve Středočeském kraji, nebo zde plánovat podnikání. Registrovat se mohou nejpozději 14. dubna na linku ZDE. „Podnikatelské prostředí ve Středočeském kraji je dynamické a má dlouhou tradici. Věřím, že SIC inovační laboratoř podpoří vznik nových firem a kvalitních projektů, které budou mít pozitivní dopad na ekonomiku v regionu," komentuje význam podnikatelského workshopu středočeský hejtman Miloš Petera.

Workshopy pro první týmy začnou na půdě SIC už 25. dubna. „Základem úspěšného podnikání je tvrdá práce, vysoká odolnost, ale i dobrodružná povaha. Tomu, co děláte, musíte propadnout. Motivací nesmí být komfort, ale snaha vyniknout, vést, něco vybudovat. Podnikatelé by měli mít především chuť se pořád vzdělávat, sbírat zkušenosti a hledat modelové příklady," prozrazuje na závěr Ing. Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků v ČR a významný český byznysmen.
Více na http://inovacni-laborator.s-ic.cz/

*zdroj (ČSÚ)