Čtyřnohý společník si velmi rychle udělá ze svého pána vůdce smečky, někdy i smysl života. S ním je v bezpečí, má zajištěn přísun potravy a těší se z naší přízně. Svými odchody a příchody uvádíme zvíře do nejistoty. Proč je najednou sám v bytě? Vrátí se páníček? Dostanu včas nažrat?

Zdroj: Asset MediaLidský denní režim má velký vliv na zvířecí psychiku. Svými rituály nevyhnutelně narušujeme vyrovnanost zejména těch zvířat, která se na nás upnula. Některá zvířata odmítají být sama doma a nechápou, proč je nemůžeme při odchodu vzít s sebou. Svůj protest dávají najevo mnoha různými způsoby jako je např. vytí a štěkání, močení a kálení či kousání různých věcí po bytě. Některá zvířata se naopak uzavírají do sebe, jsou apatická, nežerou a odmítají jakoukoliv komunikaci. Kočky svůj protest dávají najevo i agresivitou. Nečekaně vyskočí a zakousnou se do nás nebo zaryjí drápky. Některá labilnější zvířata se uchylují k sebepoškozování jako je např. okusování tlapek. Leckdy je nevyhnutelný zásah veterináře.

Další nepříznivý faktor je cestování. I pro nás samotné znamená dlouhá cesta diskomfort. Zvíře nerozumí ani změně prostředí, ani samotnému procesu přesunu. Po dobu cesty se defacto stává zajatcem, a to ať už použijeme transportní boxy nebo třeba i jen kufr od auta. Zvíře, jehož základním pudem pro přežití je útěk, se po dobu transportu stává „vězněm“ v omezeném prostoru odkud nezná úniku.

Zdroj: Asset MediaDlouhodobý stres se projevuje na celkovém stavu kardiovaskulárního systému zvířete. Zvyšuje se krevní tlak, který poškozuje endoteliální výstelku cév a postupně dochází k nevratným změnám na srdci a aortě. U člověka se vysoký tlak včas začne léčit. U zvířat je nasnadě minimalizovat stresovou zátěž.

Zdroj: Asset MediaPro všechny tyto případy jsou zde přípravky ALAVIS™ RELAX a ALAVIS™ CALMING, vyrobené z mléčného kolostra, které má pozitivní vliv na zklidnění zvířete a vyvolává pocit jistoty a bezpečí. Jedná se o čistě přírodní produkty bez vedlejších účinků letargie, apatie či ospalosti. Přípravek ALAVIS™ CALMING je určený pro krátkodobé podávání s rychlejším nástupem účinku a přípravek ALAVIS™ RELAX je pro dlouhodobé podávání s pomalejším nástupem účinku.

Pro řešení dlouhodobého problému, jako je pomočování, sebepoškozování či jiné projevy stresu z osamění použijeme přípravek ALAVIS™ RELAX. Jestliže se rozhodujeme na poslední chvíli nebo se jedná o krátkodobý problém, náhlá cesta či návštěva veterináře, použijeme přípravek ALAVIS™ CALMING, který stačí podat 1/2 – 1 hodinu před očekávaným stresem, což oceníte nejen na Silvestra.

Přípravek ALAVIS™ RELAX obsahuje speciální mléčný hydrolyzovaný protein, jehož výzkum vychází z pozorování klidného a uvolněného stavu mláďat všech savců po požití mateřského mléka. Tento mléčný protein reguluje sekreci stresových hormonů, čímž působí na zklidnění psů a koček v zátěžových situacích, zlepšuje odolnost proti stresu a snižuje jeho projevy.

www.alavis.cz