Adolfa Loose proslavilo po celém světě jeho revoluční dílo zbavené veškerých ozdob. Jeden ze zakladatelů světové moderní architektury se narodil 10. prosince 1870 v Brně u dnešní Kounicovy ulice v rodině kameníka. Zkušenosti z otcovy dílny významně ovlivnily Loosovu pozdější práci i jeho estetické cítění. Vliv na ně měla i cesta do Spojených států. Loos se usadil ve Vídni, kde počátkem 20. století patřil k nejzajímavějším osobnostem tamní společnosti umělců a intelektuálů. Po rozpadu monarchie si zvolil československé občanství. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří např. Café Museum nebo obchodní dům Goldman & Salatsch ve Vídni, dům Tristana Tzary na pařížském Montmartru či Müllerova vila v Praze. Zemřel 23. srpna 1933 v Kalksburgu u Vídně.

Zdroj: Asset Media

150. výročí narození Adolfa Loose věnuje Muzeum města Brna svoji největší výstavu roku 2020. Kurátoři Loose představí prostřednictvím projektů pro rodné Brno, třebaže některé zůstaly jen na papíře. Loosova nejznámější brněnská realizace, úprava Bauerova zámečku, který je dnes součástí areálu Výstaviště, se objeví v doposud málo známých souvislostech. Výstava zmapuje Loosovy kontakty se zdejší architektonickou a kulturní scénou i pozdější rezonance jeho tvorby. Výstava připomene i Loosovo angažmá v nedalekých Hrušovanech u Brna, kde navrhl vilu pro ředitele tamní cukerní rafinerie, považovanou za první dům s plochou střechou u nás.

Zdroj: Asset Media

Návštěvníci se také seznámí s Loosovým rodinným zázemím, prohlédnou si originální exponáty, autentické dokumenty, dobové i současné fotografie, plány, ale i modely vybraných staveb. Loosovy práce pro Brno a Moravu kurátoři zasadí do kontextu internacionálního stylu architektonické avantgardy a přiblíží tak dílo architekta, jež ve své době patřilo k hlavním reprezentantům světových trendů. Výstava „Evropan Adolf Loos. Nejen brněnské stopy“ bude na hradě Špilberku k vidění už od 11. června a potrvá do konce roku 2020. Více o ní na webu www.spilberk.cz, ale také na Facebooku či Instagramu.