Jaký má vlastně být skutečný mistr výčepní, jakými vlastnosti a umem by měl disponovat? Musí o pivu vědět všechno, od toho, jak se vaří a skladuje až po to, jak ho dostat v co největší kvalitě zákazníkovi na stůl.  Musí bravurně zvládat techniku čepování a pečovat o pivní sklo. Musí se umět usmát a prohodit s hosty pár slov, primárně však musí svou práci dělat s láskou a vášní pro pivo i pro své zákazníky.

V těchto disciplínách mezi sebou každoročně soutěží desítky výčepních z celé republiky, ti nejlepší z nich pak postupují z regionálních kol do celostátního finále, které se tradičně koná v Plzni. Deník se rozhodl spolu s Pilsner Urquell uspořádat mezi těmito finalisty soutěž o Mistra Sympatie, o kterém svým hlasováním rozhodnete vy, čtenáři. Představujeme vám letošní finalisty soutěže Master Bartender a kandidáty na titul nejsympatičtějšího mistra výčepního.

ZEPTALI JSME SE UCHAZEČŮ NA ČTYŘI OTÁZKY:

  1. Které osobnosti byste rád načepoval pivo? Proč?
  2. Jaký nejbláznivější nebo nejzajímavější zážitek se vám za výčepem stal?
  3. Co vás baví kromě čepování?
  4. Co je vaše nejsilnější stránka? Proč si myslíte, že byste v soutěži o (nejsympatičtějšího) mistra výčepního měl vyhrát právě vy?

Beno Jeřábek (Karlštejn)

  • Velice rád bych načepoval pivo panu Aleši Hámovi, protože je o něm známo, že Pilsner Urquell má moc rád a určitě by tak dokázal ocenit kvalitu perfektně načepované hladinky.
  • Nejšílenější a zároveň nejzábavnější situace za výčepem se mi stala při soukromé oslavě narozenin, kdy pár oslavenců začalo tancovat přímo na baru, přičemž jeden z nich při tanci z baru upadl přímo pod výčep. Naštěstí se mu nic nestalo a oslava mohla vesele pokračovat dál.
  • Ve volném čase rád sportuji, hraji hlavně fotbal, také rád trávím čas se svými přáteli. Většinu svého volného času však s radostí věnuji mé dceři Stellince a partnerce Terezce.
  • Soutěž o nejsympatičtějšího mistra výčepního bych si zasloužil vyhrát proto, že je pro mě práce výčepního zároveň koníčkem. Velice si vážím každého hosta a vždy mu věnuji maximální péči. A hlavně, za výčepem mě uvidíte jedině s úsměvem na tváři.

Zdroj: Beno Jeřábek (Karlštejn)

Ota Macháček (Hradec Králové)

  • Každý příchozí návštěvník je pro mě unikátní osobnost, nedělám mezi nimi rozdíly. Rozhodně se ale těším, až bude má sestra plnoletá a budu jí moci načepovat poctivou hladinku Plzně.
  • Nejšílenější zážitek pro mě rozhodně bylo, když jsem jednou večer od výčepu zahlédl jednoho z hostů odnášet si dveře z našich toalet.
  • Ve volném čase si užívám především sportu, dříve jsem hrál rugby za Slavii Hradec Králové, nyní se mu ve volném čase věnuji rekreačně. Dále rád jezdím na kole, chodím do posilovny a v zimě jezdím na snowboardu.
  • Kdybych vyhrál Mistra Sympatie, získal bych tím dobrou příležitost propagovat českou hospodskou kulturu, která je dle mého názoru u nás velmi nedoceněná.

Zdroj: Ota Macháček (Hradec Králové)

Veronika Hošková (Hradec Králové)

  • Nejspíš britské královně Alžbětě, protože je to neuvěřitelně fascinující žena, která dokázala a prožila tolik věci, které si většina z nás nedokáže ani představit.
  • To bylo tehdy, když jsem od výčepu běžela k přilehlému rybníčku zachránit dítě, které tam nechtíc spadlo, když zrovna krmilo kachny. Proces jeho záchrany musel lehce připomínat pohádkové tahání velké řepy. Tahali, tahali a nakonec, naštěstí, vytáhli. Sice bez botiček, ale vytáhli.
  • Kromě čepování ráda tancuji, již 14 let se aktivně věnuji baletu a různým moderním technikám tance. Také ráda chodím do přírody, nejraději mám výlety po šumavských lesích.
  • Protože téměř každý, kdo mě někdy viděl za výčepem, nebo i mimo něj a naši kavárnu, říká, že jsem ta nejupovídanější výčepní, kterou znají. A možná proto se k nám hosté rádi vracejí.

Zdroj: Veronika Hošková (Hradec Králové)

Michal Hruška (Kutná Hora)

  • Popravdě nemám v mysli žádnou vysněnou osobnost, které bych rád načepoval pivo. Naopak mi vždycky udělá velkou radost, když náš štamgast ocení skvěle ošetřené a načepované pivo úsměvem a větou: „Díky Michale, na to jsem se těšil."
  • Zážitků za výčepem je opravdu hodně, a spoustu z nich ani nelze publikovat. Každopádně, jednou kolegyně přinesla domácí jablečný mošt a poctivě si ho schovala pod výčep, samozřejmě na něj poté zapomněla. Asi si umíte představit, co se s ním po třech dnech v teple stalo – jablečný atentát a úklid do té chvíle ještě čisté hospody.
  • Kromě práce za výčepem mě baví hlavně sport. Mám rád lyžování, florbal, badminton nebo golf. Rád si však zajdu i na pivo a kus řeči s mými kamarády.
  • Proč bych měl vyhrát zrovna já? Protože jsem zkrátka sympaťák, který se na hosty rád a často usmívá.

Zdroj: Michal Hruška (Kutná Hora)

Michaela Strachová (Mladá Boleslav)

  • Velmi ráda bych načepovala pivo Antonínu Panenkovi a Ivanu Trojanovi. Oběma pánům za to, co dělali a stále dělají pro Bohemku 1905, Ivanovi navíc za jeho herecké výkony, které mě vždy rozesmějí a smích přeci léčí.
  • Nejšílenějším zážitkem pro mě bylo, když nám jeden host usnul na stole. To samozřejmě není nic neobvyklého, jemu ale při tom vypadli zuby. Nejzajímavějším pro mě na druhou stranu zase bylo, když mě před dvěma lety vyzval přímo Václav Berka, abych se zúčastnila soutěže Master Barteder. Dodnes se mi rozbuší srdce, když si na to vzpomenu.
  • Sex (smích), zpěv, zahrádka, rybaření nebo fotbal (především srdcovka Bohemians 1905). Ráda se také občas snažím něco kreativně tvořit, nikdy neodmítnu klidné posezení s přáteli nebo s rodinou.
  • Jsem extrovertní člověk a věřím, že lidi dokážu zaujmout a pobavit. Mým cílem je rozesmát co nejvíce lidí, protože úsměv přeci nic nestojí a dokáže zázraky!

Zdroj: Michaela Strachová (Mladá Boleslav)

Jan Barták (Kutná Hora)

  • Nejvýznamnějšími osobnostmi pro mě jsou a vždy budou moji rodiče, pivo bych tak rád natočil právě jim.
  • Každý den za výčepem, je plný různých zážitků, nejde vybrat pouze jeden. Já bych místo toho každému doporučil, aby si to si to alespoň na jeden den šel vyzkoušet.
  • Kromě samotného čepování pivo samozřejmě rád i piji. Také si rád zahraji hokej, protože jsem dříve hrával první juniorskou ligu. A pivo a hokej k sobě prostě patří.
  • Myslím si, že jsem zábavný výčepní a svou práci dělám s láskou, to jsou mé silné stránky.  Jinak přeji, ať vyhraje ten nejlepší.

Zdroj: Jan Barták (Kutná Hora)

Jan Klubal (Kutná Hora)

  • Nemám mezi slavnými lidmi žádného favorita. Pro mě je důležitou osobností úplně každý host, který k nám přijde a já mu rád načepuji pivo.
  • Jednou se hosté na baru zajímali, jak se vlastně čepuje pivo. Všechny jejich otázky jsem jim zodpověděl a pak jsem si na minutku odskočil. Když jsem se však vrátil k baru, zjistil jsem, že u výčepu místo mě stojí jeden z těchto hostů a sám si čepuje pivo.
  • Ve volném čase nejraději vyjedu někam na kole na výlet.
  • Rozhodnutí, kdo je z finalistů nejsympatičtější nechám na hlasujících. Mou silnou stránkou je dle mého názoru, že s každým dokážu vyjít po dobrém, a myslím si, že to je určitě sympatická vlastnost. 

Zdroj: Jan Klubal (Kutná Hora)