„Odmítám, aby se děti dusily ve třídách v roušce. Jde pouze o týrání dětí. Pokud někdo opět uzavře školy, jde o zločin, za který by měl nést odpovědnost,“ říká v rozhovoru Tereza Hyťhová.

Příští týden se vrátí děti do škol, kde je čeká série preventivního testování na Covid-19. Co si o tom myslíte?
Všichni si dobře vzpomínáme, jak v minulém školním roce děti absolvovaly testování ve třídách. Jaký je výsledek? V období od 12. dubna do 14. června byl podíl pozitivních dětí a studentů 0,0111 %. Falešná pozitivita byla prokázána u 72,59 % všech pozitivních antigenních testů, což jen potvrdilo informace o vysoké míře nespolehlivosti testů. Víte, kolik nás taková legrace stála? Náklady na pořízení antigenních testů školami byly celkem 575 021 459 Kč. Ano, to je skutečně reálná cena za testování našich dětí, které nám ukázalo, že pozitivita dětí je v podstatě 0 %. Je už skutečně na čase začít používat zdravý rozum, přestat děti stresovat, nechat je se učit bez nesmyslného testování. Pokud rodič chce za každou cenu své dítě testovat, může přece test provést doma. Rozhodně to nesmí být podmínka vstupu do školy, a už vůbec ne povinnost.

Jako poslankyně dlouhodobě kritizujete nejen testování dětí, ale také nošení roušek. Proč vám to tak vadí?
Odmítám, aby se děti dusily ve třídách v roušce. Dítě se má soustředit na výuku, má ve škole zpívat během hudební výchovy a cvičit v tělocvičně. Skutečně si někdo myslí, že roušky ve školách mají nějaký smysl? Já jsem přesvědčena o tom, že nikoliv. Jde pouze o týrání dětí. A zásadně odmítám tezi, že pokud dítě není očkované, či otestované, musí mít při výuce roušku. Kdo tohle absurdní nařízení vymyslel? Já říkám: Nechce naše děti volně dýchat a neberte jim normální dětství!

Vláda se snaží přesvědčit nejen dospělé, ale i děti k vakcinaci proti Covid-19. Je to podle vás správná cesta?
Jestli vakcinace je či není správná cesta, ukáže čas. Jsem však zastánkyní dobrovolného očkování, nikoliv povinného. A to platí jak u dospělých, tak u dětí. Dokud žádoucí ani nežádoucí účinky vakcíny nejsou podloženy dostatečně dlouhou klinickou studií, své dítě očkovat nenechám. Je to však rozhodnutí každého z nás. Očkování ale nesmí být propustkou do svobodného života. To, že někdo není očkovaný, neznamená, že je nemocný. Nediskriminujme zdravé lidi.

Pokud odmítáte očkování i testování dětí, nehrozí na podzim další vlna pandemie, a tedy uzavírání škol?
O pandemii se hovoří i dnes, a to máme cca 7 pozitivních lidí denně na 100 tisíc obyvatel. Podotýkám 7 pozitivních lidí, ne 7 nemocných lidí. Testování prokázalo nulovou pozitivitu u dětí ve školách. Nevidím žádný důvod k uzavírání škol. Po celou dobu uzavření škol jsem prosazovala, aby se děti vrátily zpátky do lavic. Pokud někdo opět uzavře školy, jde opravdu o zločin, za který by tato osoba měla nést odpovědnost. Přestaňme se bát a začněme normálně myslet a žít.

Kritizujete kroky vlády v boji proti pandemii Covid-19. Jak konkrétně byste ale pandemii řešila vy?
Zaměřila bych se na ochranu a prevenci ohrožených osob. Lidé mají právo žít, nikoliv jen přežívat. V některých zemích, které nezažily téměř žádný lockdown, byla míra pozitivity nižší než v zemích s úplným lockdownem. Jak je to možné? Že by se mistr tesař utnul? Do dnešního dne jsem neviděla studii ani statistiku, která by prokázala účinnost plošného uzavření společnosti. Jde pouze o omezování svobody a práv lidí. Můžeme lidi chránit, můžeme lidem doporučovat, ale nemůžeme lidem zakazovat a přikazovat, jak mají žít. Je to jejich život, který mají pouze jeden, a my je nemůžeme držet doma. Nemůžeme lidem zavírat jejich podniky, zakazovat chodit ven a sportovat. Tohle je covidová totalita, která se zdravím lidí nemá pranic společného.

Zadavatel: Capital group invest corp. a.s.
Zpracovatel: VLM a.s.