Díky pandemickým událostem poslední doby se dostala hygiena do popředí zájmu široké veřejnosti. V době povinného nošení ústenek se nejednou diskutovalo téma jejich mikrobiální čistoty. Jsou skutečně výrobky pocházející z Číny zdravotně závadné? Může běžný uživatel zjistit, zda si kupuje výrobek odpovídající hygienickým standardům? Na tyto a další otázky hledá denně odpovědi tým mikrobiologické laboratoře Textilního zkušebního ústavu v Brně.

Ve stručnosti, čím se Vaše laboratoř v TZÚ zabývá?

TZÚ je v současnosti českým leaderem zkušebnictví a certifikace v oboru a rozvíjí v rámci experimentálního vývoje celou řadu aktivit. Naše mikrobiolgická laboratoř v poslední době takřka žila právě zkouškami ústenek . Prověřovali jsme zejména vlastnosti a požadavky, vyplývající z normy, která se těchto výrobků týká. Jde především o účinnost bakteriální filtrace (BFE), prodýchatelnost, postřik krví a mikrobiální čistotu (bioburden).

Zkoušení účinnosti bakteriální filtraceZkoušení účinnosti bakteriální filtraceZdroj: TZU Textilní zkušební ústav

Měření prodýchatelnostiZdroj: TZU Textilní zkušební ústav

Mikrobiální čistota ústenek, jak tomu má běžný uživatel rozumět?

Pravděpodobně málokdo zaznamenal, že standardně používané ústenky třídy I, tedy ty určené k užití širokou veřejností při epidemiích a pandemiích, nejsou prodávány jako sterilní. Což samo o sobě nemusí být nikterak závadné. Požadavky mikrobiální čistoty a zdravotní nezávadnosti jednorázových ústenek se zabývá evropská norma EN 14683+AC z roku 2019. Aby byla zajištěna zdravotní nezávadnost těchto výrobků, je stanoven parametr – maximální povolené množství přítomných mikroorganismů na těchto výrobcích. Jedná se většinou o mikroorganismy, které se dostanou na výrobek v průběhu výroby a zpracování. Nicméně je potřeba hlídat, jakým způsobem jsou zabalené výrobky následně skladovány. V nevhodném prostředí dochází ke kontaminaci a také množení již přítomných mikroorganismů. Z tohoto pohledu jsou nejnebezpečnější mikroskopické vláknité houby neboli plísně.

Zkouška mikrobiální čistotyZdroj: TZU Textilní zkušební ústav

Dalším dílkem do skládačky je, že zdravotnická ústenka, jak již z názvu plyne, je zdravotnickým prostředkem. Jako taková, podléhá Evropské legislativě, týkající se zdravotnických prostředků. Proto norma myslí také na testování tzv. biokompatibility, čili biologické snášenlivosti výrobku. V tomto případě se jedná o zdravotnický prostředek, který je v kontaktu s pokožkou v tzv. limitované expozici (po omezenou dobu). Jedná se tedy o testy zaměřené na senzibilizaci, podráždění nebo intradermální reaktivitu. Ústenky splňující tuto evropskou normu tedy nedráždí pokožku a nemají senzibilizační potenciál.

Kde se dozvím, zda ústenka  splňuje požadavky mikrobiální čistoty?

Naštěstí jsme se již naučili číst složení výrobků a více se zajímáme i to, odkud daný výrobek pochází. Ne jinak by tomu mělo být i u této komodity. Na obalu by měla být uvedena norma v platném znění, tedy (ČSN) EN 14683:2019 + AC a také typ ústenky dle jejího zatřídění (typ I, typ II a typ IIR). Toto jsou nezbytné informace o výrobku, který splňuje požadované parametry. Další označení jsou pak identifikace výrobce, číslo šarže atp.

Dá se výběrem certifikovaného produktu předcházet vzniku maskné?

Období, kdy se ústenky nosily několik hodin v kuse má běžná veřejnost minimálně na nějaký čas zdárně za sebou. O to více je možnost ovlivnit mikrobiální kvalitu produktu, který si nasadím například na cestu MHD nebo při návštěvě zdravotnického zařízení. Výše uvedené označení výrobku mi jednoznačně zajistí, že si nasazuji mikrobiálně nezávadnou ústenku, tedy že při správném zacházení minimalizuji možnost výskytu kožních problémů a alergií.

Zdroj: TZU Textilní zkušební ústav