„Naší prioritou bylo zvýšit a zkvalitnit operativu v oblasti endoprotetiky, ale i u dalších onemocnění. Znovu vrátit traumatologii tak, abychom kromě nejzávažnějších poranění, která patří do traumacenter, pokryli plné spektrum ošetření úrazů pohybového ústrojí. Nepatří sem operativa páteře. Vybavení nemocnice je dobré, středně zdravotnický personál má chuť do práce a pracuje spolehlivě, potýkáme se jako ostatní nemocnice s nedostatkem lékařů. Podařilo se nám zajistit po odborné stránce špičkového traumatologa, MUDr. Petra Janatu, a jsme schopni zvládat to, co jsme si předsevzali. Spolupracujeme i s chirurgií v naší sesterské jilemnické nemocnici,“ hodnotí primář Lubomír Hruška.

Nosným programem zůstává endoprotetika, tedy náhrady velkých kloubů, jako jsou kyčle a kolena. Semilská ortopedická péče ale zahrnuje celé další spektrum ortopedických onemocnění, včetně rekonstrukčních operací. Nemenší důraz se pak klade na léčení a operace u úrazů. Nemocnice charakterem lůžkové části může hospitalizovat k operaci jen pacienty ve věku nad 15 let. Naopak příjem pacientů vůbec neomezuje jejich bydliště.

Zdroj: Nemocnice Semily

„Kromě Semilska k nám pacienti přicházejí i z Jičínska, Vrchlabska, Jablonecka, řada pacientů z Prahy, a v podstatě máme klienty i z jiných částí Čech, ale i Moravy. Pacienti jdou za lékaři, ke kterým mají důvěru, my jim nabízíme kvalitní péči a slušné zacházení, které se poslední dobou obecně vytrácí. Navíc máme velmi příznivé čekací doby na operace,“ pokračuje primář. O zájmu svědčí i čísla. Ačkoli v době startu oddělení měli období s omezením operací, podařilo se vloni odoperovat více pacientů, než v roce 2016. A začátek roku 2018 ukazuje, že bude další výrazný nárůst. V roce 2017 bylo 750 operací, letos za první dva měsíce již 150, vzrostl rovněž počet ošetření na ambulanci.

 

„Celá ortopedie a traumatologie je hlavně o každodenní a tvrdé práci, dobře se dá dělat jen s láskou k oboru a chuti kvalitně pomáhat nemocným a poraněným. Musíte tomu dát vše, včetně osobního pohodlí, zálib a soukromí,“ vysvětluje jednu z příčin výrazného posunu semilské ortopedie.


O pacienty se na semilské ortopedi postarají komplexně, od vyšetření přes indikace k operacím a vlastní operace až po rehabilitace a následné doléčení. A k posledním dvěma jmenovaným od 3. dubna výrazně pomáhá specializované lůžkové rehabilitační oddělení, které zde vzniklo. Šéfuje mu primářka MUDr. Lenka Smetanová, která již několik měsíců zajišťuje v semilské nemocnici rehabilitační ambulanci.

Zdroj: Nemocnice Semily

„Lékaři a sestry oddělení následné rehabilitační péče spolupracují multioborově zejména s fyzioterapeuty a ergoterapeuty, k dispozici je též klinický logoped, klinický psycholog a sociální pracovník. Postupně bychom měli mít k dispozici bezmála tři desítky lůžek. Prostory skýtají možnost práce s pacientem přímo na oddělení, k dispozici jsou o patro výše další cvičebny, vodoléčba a elektroléčba včetně magnetoterapie, ultrazvuku, laseru a rázové vlny,“ vypočítává primářka Lenka Smetanová.

Podle jejich slov má oddělení již nyní k dispozici unikátní v ČR vyvinutý přístroj s biologickou zpětnou vazbou na nácvik rovnováhy Homebalance, dále systém pro posilování a protahování svalů UGUL. Na rehabilitaci v Semilech jsou schopni postarat o pacienty po stabilizaci akutního zdravotního stavu, o chronické pacienty s akutním zhoršením dlouhodobého onemocnění s cílem poskytnout komplexní multioborovou péči navazující na předchozí léčbu, stanovit krátkodobý i dlouhodobý rehabilitační plán individuálně šitý pacientovi na míru.

„Mohou se na nás obrátit pacienti po ortopedických operacích, operacích páteře, úrazech, s různými neurologickými onemocněními včetně mozkových příhod, úrazů mozku, různých typů obrn, neurodegenerativních onemocnění a podobně,“ dodává lékařka.          www.nemsem.cz

 Zdroj: Nemocnice Semily