Karlovy Vary – Město Karlovy Vary představuje prostřednictvím své primátorky Andrey Pfeffer Ferklové důležité aktuální novinky ze západočeského krajského města. Co se tedy na radnici lázeňského města povedlo připravit? Jednu z novinek rozhodně uvítají všichni senioři.

Paní primátorko, spolu s vedením města jste připravila nový projekt pro seniory v Karlových Varech, můžete nám ho popsat?
Ano, chtěli jsme  pro naše seniory připravit něco, co tu dosud nebylo, místo, kde by se mohli scházet, komunikovat a třeba se i zapojit do nějakých aktivit. Bohužel nám záměry trochu překazila pandemie koronaviru, a tak jsme letos na přelomu ledna a února vymysleli takové venkovní komunitní centrum, konkrétně se bude jednat o zahradničení. Zapojit se mohou všichni karlovarští senioři. Vymysleli jsme i jednoduché logo a název „Zahrada seniorů – Karlovy Vary“, dá se to lehce zapamatovat.

To je určitě dobrá zpráva pro všechny dříve narozené. A kde se nové seniorské centrum bude nacházet?
Přemýšleli jsme opravdu dlouho, původně přicházela v úvahu možnost vybudovat ho v našich lázeňských lesích. Připravili jsme menší anketu a ukázalo se, že to není ideální místo. Není zde potřebné zázemí, mobilní signál, dostupnost městskou dopravou a podobně. Nakonec jsme z několika možných míst vybrali nejvhodnější variantu, a to v karlovarské čtvrti Drahovice, v bývalém zahrádkářství „Flora“, v areálu naší Správy lázeňských parků. Místo je dobře dostupné městskou hromadnou dopravou linkami číslo 3 a 15, v blízkosti se dá také zaparkovat, prostor je bezbariérový, má příjemné zázemí a nechybí ani nové sociální zařízení.

Co mohou od centra senioři očekávat?
Je to jednoduché – mohou se zde scházet, sami si vypěstovat v záhonku třeba bylinky nebo zeleninu a následně si je odnést domů. Samozřejmě budeme vše sledovat, vyhodnocovat, zda je o zahradničení zájem a zda plochy dostačují. Seniorům stačí se registrovat u nás na magistrátu města v Senior Pointu. Bližší informace vydáme v květnových radničních listech a budou také na našich webových stránkách mmkv.cz/zahrada-senioru.

Registrace nebo možnost navštívit Zahradu seniorů budou zpoplatněny?
Určitě ne, chtěli jsme, aby senioři mohli být na čerstvém vzduchu a mohli využít venkovního posezení s přáteli, zapojit se do společných aktivit. To je naším cílem, není tedy rozhodně účelem, aby toto centrum bylo nějak ziskové. Pro tento rok je jisté, že zahradu mohou všichni senioři z našeho města navštěvovat zdarma, a věřím, že si ji všichni velmi oblíbí.

Zdroj: Statutární město Karlovy Vary