Nový domov nabídne služby celkem 84 klientům, fungovat bude jako nová krajská příspěvková organizace, na provoz bude přispívat také město. „Kopřivnice je zatím jedinou obcí s rozšířenou působností v našem kraji, kde pobytová služba pro seniory chybí. Populace stárne, a tak můžeme předpokládat, že se poptávka po místech pro nejstarší generaci bude pořád zvyšovat. Nová místa pro seniory zkrátka potřebujeme, kapacitu se proto snažíme postupně navyšovat i v ostatních krajských sociálních zařízeních. Zásadním krokem je ovšem výstavba úplně nového domova v Kopřivnici,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil s tím, že domov pro seniory nabídne 32 lůžek v jedno a dvoulůžkových pokojích v domově pro seniory, domov se zvláštním režimem bude mít kapacitu pro 52 klientů.

Symbolické předání klíče od stavby. (zprava: starosta Kopřivnice M.Kopečný, náměstci hejtmana J.Kania a J.Navrátil, ředitel IPS Třinec Daniel Pieszka.)Symbolické předání klíče od stavby. (zprava: starosta Kopřivnice M.Kopečný, náměstci hejtmana J.Kania a J.Navrátil, ředitel IPS Třinec D.Pieszka.)Zdroj: Moravskoslezský kraj

Na projektu kraj spolupracuje s městem Kopřivnice na základě memoranda z roku 2017. „Město do projektu vložilo pozemky a také dvoupodlažní budovu, která bude zrekonstruována a propojena s novou šestipatrovou přístavbou. Město se také zavázalo přispívat na provoz domova, který se stane krajskou příspěvkovou organizací. Náklady na vybudování nového zařízení včetně jeho vybavení jsou vyčísleny na 366,74 milionu korun. Od státu jsme na projekt získali 65 milionů, zbytek zaplatí kraj,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Stavba by měla být hotová v květnu roku 2023. Následovat budou práce na vnitřním vybavení domova tak, aby se během roku 2024 mohli nastěhovat klienti. Personální zajištění domova se bude řešit během roku 2023, ve stejném období se začnou přijímat žádosti o umístění klientů.

V domově nebudou chybět kromě pokojů pro klienty či potřebného zázemí pro zaměstnance ani vyhlídkové terasy, zimní zahrada nebo společenská místnost. Součástí nové přístavby bude kaple, která bude sloužit nejen klientům, ale i veřejnosti. „Veškeré prostory pro uživatele služeb domova budou bezbariérové, včetně přístupu do venkovního prostoru. Součástí projektu je totiž park se stromy a květinovými záhony a pergolou, kde budou moci klienti trávit příjemné chvíle. Věřím, že se můžeme těšit na moderní domov, ve kterém se budou klienti i zaměstnanci cítit dobře, a který opět zvýší dostupnost i kvalitu poskytovaných sociálních služeb,“ uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil.