Jizerské hory jsou plné přírodního bohatství. Najdete tu chráněná rašeliniště, vodopády či pralesy. Oblíbenou destinací se staly nejenom díky krásné přírodě, ale také volnočasovému vyžití. Tak zabalte batoh a vydejte se na sever po krásách bývalých Sudet.

Zubačkou do Kořenova

Kořenov, malebná horská obec na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, je jednou ze zastávek ozubnicové železnice z Tanvaldu do Harrachova. Kořenovská zubačka je unikát, který u nás nikde jinde neuvidíte. Jde o nejstrmější trať v Česku. Při své délce 6,7 kilometrů překonává výškový rozdíl 235,1 metrů a dosahuje sklonu 58 promile. Kvůli tak extrémnímu stoupání byla trať vybavena ozubnicí, ozubeným pásem mezi kolejemi, do kterého zapadá ozubené kolo lokomotivy. Výlet zubačkou jistě přitáhne pozornost všech fandů do železnice, ale i rodin s dětmi.

Úchvatná příroda

Jizerky jsou známé především milovníkům zimních sportů. V létě je ocení především turisté a cyklističtí nadšenci, které ohromí zdejší krásná příroda. Přírodní rezervace Prales Jizera je pozoruhodným místem obklopující druhou nejvyšší horu Jizerek. Z vyhlídkového místa Pytlácké kameny zase uvidíte údolí Jizery, Velkou i Malou jizerskou louku, zbytky osady Velká Jizera, malebnou osadu Jizerka či Vlašský hřeben. Romantici by se měli určitě vydat po dřevěných chodnících na západ slunce k rašeliništi Jizera.

Zdroj: behejlesy.cz

Zaniklá přehrada

Pozůstatky přehrady Desná připomínají neštěstí z počátku minulého století. Vodní dílo, kterému se přezdívá Protržená přehrada, vzniklo jako ochrana před záplavami. Paradoxně jen deset měsíců od svého dokončení zaplavilo obec Desnou, kterou mělo chránit. Z protržené přehrady se dochovala šoupátková věž spolu se štolou k Soušské přehradě, která je častým cílem turistů. Místem prochází žlutá značka, vedoucí od osady Jizerka do blízkosti přehrady Souš a dále k Mariánskohorským Boudám.

Přes Štěpánku za Járou Cimrmanem

Když budete v Kořenově, určitě navštivte hrázděnou Tesařovskou kapli na vyvýšenině obce. Díky jejím bělostným zdem ji určitě nepřehlédnete. Hned potom se vydejte na lehký výšlap na kamennou rozhlednu Štěpánka stojící na vrcholku Hvězda. Budete tak následovat stopy prvních výletníků, kteří se sem vyšplhali už v roce 1892. Ze Štěpánky jste pak cobydup Příchovicích. Tady se nachází rekreační areál U Čápa, ve kterém zdejší majitelé vybudovali Muzeum Járy Cimrmana, rozhlednu Maják a přilehlý pohádkový lesopark. A aby to nebylo jenom pochodování, ale i o odpočívání, zastavte se U Čápa také v restauraci. Mají vnikající borůvkové knedlíky a vaří vlastní pivo Světoběžník.

Cesta za tradičním sklářským řemeslem

Každý, kdo se jednou vydá do Libereckého kraje, by měl také navštívit tradiční sklárny a šperkařské provozy. Letos v létě máte jedinečnou šanci navštívit 28 míst za jedinou vstupenku v rámci projektu Křišťálové údolí. Zažijete výrobu vánočních ozdob, sklářské hutě, brusičské dílny, jemnou šperkařskou práci i tavené plastiky.

Tip pro běžce

Jizerská příroda je populární nejen pro zimní běžkaře, ale i pro sezónní běžce. Právě proto se tu také 29. 8. koná jeden ze závodů běžecké série Běhej lesy. Ten je zároveň jedinečnou příležitostí, jak se proběhnout po trati legendární Jizerské 50. Součástí závodu je i doprovodný charitativní závod VoltaRUN. Každý, kdo se závodu zúčastní, finančně podpoří malou Karolínku. Karolínka se narodila komplikovaným předčasným porodem s vrozenou vadou nožiček, což způsobilo trvalé následky. Podpora běžců ze série Běhej lesy Jizerská by mohla pokrýt její měsíční intenzivní neurorehabilitaci.

 

Zapojte se také, společně to dokážeme. Trasa VoltaRUNu je nenáročná a vhodná pro všechny bez rozdílu kondice či věku. Projít či proběhnout si ji mohou i děti, maminky s kočárky nebo třeba senioři, vhodná je zkrátka pro celou rodinu. Přijďte si užít společný pohyb na čerstvém vzduchu. Pomáhat pohybem je radost. Více informací i registrace na webu https://behejlesy.cz/voltarun.

Další běh pro dobrou věc můžete zkusit na nočním závodě v Boleticích (12. 9.).

Zdroj: behejlesy.cz

Pozorně si přečtěte příbalovou informaci. O správném použití se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. Voltaren Forte 20 mg/g gel, Voltaren Emulgel 10 mg/g gel, Voltaren 140 mg léčivá náplast jsou léky k vnějšímu použití. Voltaren Rapid 25 mg měkké tobolky, Voltaren Actigo Extra 25 mg obalené tablety jsou léky k vnitřnímu užití. Obsahují diklofenak. Hřejivá náplast VoltaTherm je zdravotnický prostředek.

V případě otázek kontaktujte prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, mail: cz.info@gsk.com. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste na: cz.safety@gsk.com. Ochranné známky jsou vlastněné nebo licencované skupinou společností GSK. © 2020 skupina společností GSK nebo poskytovatel příslušné licence.