„Pěstitelé vozí buď letošní třešňový kvas nebo ještě loňský švestkový. Od poloviny srpna začali navážet jablka ke zpracování zájemci, kteří se chtějí vyhnout chybám při zpracování vlastního kvasu, nemají na to čas nebo vhodné prostory,“ říká majitel palírny Vojtěch Feber.
Z 50 kg jablek až 50 litrů dřeně!
Stonavská palírna si sama vyvinula a patentovala stroj na výrobu jablečné dřeně, která je nejvhodnější pro zajištění dokonalého prokvašení jablečného kvasu. Majitelé si ji odvezou v sudech domů k procesu kvašení. „Než si u nás vypijí kávu, mají hotovo. Podobně, jako při procesu pálení v naší palírně i v drtírně činnost probíhá bez lidské námahy,“ popisuje Feber s tím, že obsluha všem poskytne odborné poradenství.
Pálení na zkoušku
Po cca pěti až šesti týdnech, kdy by měl být proces kvašení ukončen, může klient přivézt vzorek kvasu do palírny, kde ověří stupeň prokvašení a upřesní ideální termín pálení.
„Tuto službu, stejně jako drcení, poskytujeme výhradně zákazníkům, kteří budou pálit u nás. Nejmenší množství jablek, které přijímáme k mixování, je 150 kg. Doporučujeme však více než 200 kg,“ doplňuje Feber.
Stonavská palírna oslaví příští rok čtvrtstoletí své existence. „V průběhu času jsme prošli obrovskými technickými, technologickými i organizačními změnami. Zdařile se pereme s nepříznivou politikou vlády směrem k drahotě energií. Pálení je energeticky velmi náročné, spotřebujeme také hodně vody na chlazení. Přes tato nepřiměřená zdražení a nárůst spotřební daně udržujeme ceny pálení pro klientelu na přijatelné úrovni. Vážíme si našich věrných zákazníků a také vítáme nové,“ říká Feber a odkazuje na veškerý komfort, pokud jde o dostupnost, včetně manipulačních prostor, parkování a komplexního zázemí a také špičkový profesionální přístup palírenské obsluhy.
Kolik to stojí?
Cena za vypálení litru stoprocentního alkoholu je 390,- Kč, což jsou dva litry 50procentní pálenky, nebo 2,5 litru čtyřicetiprocentní. Cena zahrnuje spotřební daň ve výši 178,- Kč a likvidaci výpalků. „Skutečně to při nastavení podmínek současnou vládou levněji neumíme,“ upozorňuje Feber. V ceně pálení je zahrnuto drcení ovoce a zestařování pálenky. Pokud si zákazník přeje přivézt celá jablka a odvézt si za 6 týdnů hotový kalvádos, pak jej zpracování vyjde na 215 korun za litr 50procentní pálenky.
Pro začátečníky ovocnářského pálení pracovníci Palírny u zelené lípy ve Stonavě doporučují instruktáží „jak na to“ ZDE
Stonava 334, Tel.: +420 596 422 010, +420 737 841 306
https://www.palirna-stonava.cz/