My se spolu s Babiččinou volbou zaměříme právě na velikonoční pečení. Na Velikonoce se s přípravami v kuchyni začíná již na Škaredou středu, kdy má být na stole jídlo chuťově výborné, avšak na pohled škaredé. Přes Zelený čtvrtek, kde by na stole neměla chybět jarní polévka a samozřejmě kroucené jidáše se sladkým medem, už se přehoupneme na Velký pátek, kdy se drží půst a pak začnou ty pravé svátky vůní. Celým domovem se od rána na Bílou sobotu line vůně mazance. Všude to voní sladkými velikonočními perníčky, horkým čajem a domácí pohodou. A ta pomyslná třešnička na dortu? Přece velikonoční beránek. Letos se nemusíte bát, že se nepovede! Když zkusíte použít speciální dortovou mouku od Babiččiny volby, bude těsto nadýchané a Váš beránek bude tou pravou sladkou ozdobou Velikonoc!

Každé z velikonočního pečiva má svou symboliku. Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda a v křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího. Nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti. Stejně jako mazanec bychom měli beránka péci už na Bílou sobotu a naše babičky ho nechávaly na Boží hod, tedy v neděli, posvětit v kostele.

A jak na toho nejlepšího beránka?

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

INGREDIENCE:
• 1 hrnek krupicového cukru
• 2 hrnky hladké dortové mouky Babiččina volba
• 1 kypřicí prášek
• 1/2 hrnku rozpuštěného másla
• kůra z jednoho citronu
• 3 vejce
• 1 hrnek mléka
• vanilka z jednoho lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
• sádlo na vymazání formy + hrubá mouka

POSTUP:
1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce.
2. Promíchejte v hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte „obličejovou" stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy.
3. Na 180 stupňů pečte 40-60 minut. Zda je beránek hotový, ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí, je hotovo.
4. Po vyjmutí formy z trouby zabalte do vlhké utěrky a nechte odstát do úplného vychladnutí.
5. Opatrně beránka vyklopte, postavte na servírovací talíř, poprašte cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo!

TIP: Pokud se vám často ve formě připékají ouška a čumáček, před pečením tato místa z vnější strany obalte alobalem.

Ještě před beránkem jste možná napekli Jidáše – tento druh velikonočního pečiva se vyrábí z kynutého těsta, vyválí se tlusté válečky, které se pak spletou do tvaru provazu – mají symbolizovat Jidášovu smrt oběšením. Mají se jíst na Zelený čtvrtek před východem slunce, nejlépe potřené medem - má tím být užitečné našemu zdraví a chránit nás před uštknutím hada.

2.Velikonoční mazanec s moukou Babiččina volba Kynuté těsto

Na Bílou sobotu se peče Mazanec. Těsto se ideálně připravuje už večer před tím. Jde o kynuté těsto – stejné jako u vánočky a liší se jen tím, že se do něj dává více vajec, aby byl výsledek lehčí. Mimo hodování se mazanec používal i jako rituální pokrm či dar. Má se vždy naříznout křížem - památka na Ježíšovu smrt na kříži.

Naše babičky pekly (nebo smažily) na Velikonoce ještě další druhy pečiva – sladké Boží milosti, Plecovník – slané pečivo, které se připravuje z chlebového těsta a uzené, uvařené plece, nebo Šoldry (také muřiny) - pečené z pšeničného těsta, které se plní uzeným masem, vejcem nebo klobásou.

Můžete se pustit i do velikonočního chleba, obohaceného o tradiční jarní bylinku – kopřivu. Recept na Velikonoční kopřivový chléb najdete na Facebooku Tradičních receptů, kde také můžete soutěžit o speciální velikonoční balíčky, které jsme pro Vás připravili s Babiččinou volbou. Tři z Vás, které/kteří s námi na Facebooku budou sdílet odkaz na svůj velikonoční recept, který je vložený na stránkách Tradičních receptů, nebo alespoň fotografii s receptem, mohou získat balíček se třemi moukami Babiččina volba – dortová, hladká na kynuté těsto a na třené těsto, dále zástěru Babiččina volba a knihu receptů Domácí chléb a jiné pečivo

Další zajímavé a chutné recepty můžete najít i na Facebooku Babiččiny volby

Ceny jsou lákavé, tak se s námi pusťte do pečení!

Hezké Velikonoce!